Pikantne kulki serowe

Pikantne kulki serowe

Jeśli lubisz dania w stylu tapas to koniecznie przygotuj kulki serowe z przepisu poniżej. Pikantne, świetne do dzielenia się z najbliższymi i przede wszystkim proste i szybkie do zrobienia.

Kulki serowe to danie idealne na większe imprezy, na wieczory z dobrym filmem kiedy chcemy coś przekąsić jak i na lunch czy piknik.

Kulki robi się szybko i nawet dziecko będzie w stanie je przygotować. Są tak bajecznie proste.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kulki serowe.

  • 25 dkg drobno mielonego sera białego
  • 3 płaskie łyżki pikantnej lub lekko pikantnej papryki drobno krojonej
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 2 małe jajka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • olej słonecznikowy do smażenia

Jak zrobić kulki serowe.

Do miseczki włożyć ser, dodać drobno krojoną paprykę oraz sól. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Z masy serowej formować kulki o średnicy 3 centymetrów.

Przygotować dwie małe miseczki. Do jednej wbić jajka, roztrzepać je widelcem. Do drugiej wsypać bułkę tartą.

Uformowane kulki obtaczać najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Powtórzyć tę czynność (w sumie kulki mają być obtoczone w jajku i bułce dwa razy).

W garnku rozgrzać olej. Kiedy gorący wrzucić kulki. Smażyć na złoty kolor (nie zbyt długo jednak, gdyż ser może zacząć wypływać z kulek).

Usmażone kulki osączyć na papierowym ręczniku. Kulki podawać z pikantnym sosem albo ketchupem.

smażone kulki serowe
Pikantne kulki serowe

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc kulki serowe.

kulki z białego sera i papryki
Pikantne kulki serowe

Jeśli lubicie pikantne dania to bez dwóch zdań sięgnijcie po ostrą paprykę. Ja miałam w domu akurat paprykę średnio pikantną i to jej użyłam.

Kulki powinniśmy smażyć około minuty. Im szybciej będą złoto-brązowe tym lepiej. Nie smażmy kulek za długo w przeciwnym razie ser zacznie nam z nich wypływać.

Ser, którego użyjecie powinien być bezpośrednio z lodówki.

Jeśli ser klei się Wam do dłoni, zmoczcie je w zimnej wodzie i dopiero po formujcie kulki.

Biały ser zastąpić możecie serkiem kremowym. Kulki będą miały bardziej kremową konsystencję. Serek kremowy będzie nieco jednak trudniejszy do formowania.

Lubisz dania na bazie sera białego? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pastę kanapkową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *