Paprykowo-jajeczna pasta kanapkowa

Pasta kanapkowa z jajek i papryki

Miały być jajka faszerowane, skończyło się na kanapkowej paście jajecznej 🙂

Pyszna, delikatna w smaku kanapkowa pasta jajeczna, którą przygotowałam na bazie białego sera, papryki marynowanej oraz jajek.

Taką pastą zajadać można się do oporu i na śniadanie i na kolację i na lunch też będzie świetna.

Pastę robi się super prosto i jest bardzo szybka do przygotowania.

Pierwotnie chciałam przygotować nadziewane jajka jednak w trakcie robienia doszłam do wniosku, iż pasta jajeczna będzie lepszą opcją. Miałam akurat w domu świeżą bagietkę, którą miałam dużą ochotę schrupać a jak wiadomo bagietka i coś kremowego łączą ze sobą najlepiej 🙂

Pasta smakowała nie tylko mi ale także mojemu mężowi, który podobnie jak ja jest dużym fanem wszelkiego rodzaju past.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pastę kanapkową.

  • 4 jajka
  • 20 dkg papryki marynowanej
  • 1 łyżeczka sezamu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 20 dkg białego sera

Jak zrobić pastę kanapkową z jajek i papryki.

Jajka ugotować na twardo w wodzie osolonej 1/2 łyżeczką soli. Gotowanie powinno zająć 7 minut. Ugotowane jajka wystudzić i obrać.

Z jajek wyjąć żółtka, rozdrobnić widelcem. Do żółtek dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, biały ser oraz drobno krojoną bazylię. Bardzo dobrze wymieszać.

Paprykę marynowaną zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do miseczki z żółtkami i serem. Do tej samej miski dodać białka utarte na tarce o średniej wielkości oczkach oraz sezam. Wymieszać wszystkie składniki.

Pastę podawać na świeżej bułce, chlebie lub bagietce.

kanapkowa pasta z jajek i papryki
Paprykowo-jajeczna pasta kanapkowa

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pastę z jajkami, serem i papryką.

pasta z papryką i jajkami
Paprykowo-jajeczna pasta kanapkowa

Użyłam marynowanej papryki w zalewie z dodatkiem octu.

Jeśli chcecie, paprykę możecie zmiksować z serem oraz żółtkami. Składniki staną się dzięki temu bardziej jednolite i delikatne w smaku.

Lubisz pasty kanapkowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kremową pastę kanapkową z łososia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *