Zielony koktajl z kiwi i szpinaku

W dzisiejszym świecie, w którym wszyscy jesteśmy w pędzie trudno jest dostarczyć organizmowi wymaganą ilość witamin poprzez regularne jedzenie owoców i warzyw. Na pomoc przychodzą nam tutaj koktajle.

Koktajl to płynna mieszanka warzyw i owoców z dodatkami. Bazą koktajlu jest dowolnie wybrany przez nas płyn. Może to być mleko (w tym kokosowe, migdałowe, sojowe), jogurt, kefir, herbata, kawa, soki z owoców, woda oraz woda kokosowa.

Dodatki, które znaleźć mogą się w naszym koktajlu to na przykład ziarna chia, przyprawy takie jak pieprz cayenne, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia, płatki owsiane lub masło orzechowe.

To od nas zależy co znajdzie się w dany dzień w naszym koktajlu. Codziennie możemy robić inny pod względem smakowym koktajl.

Koktajle są świetnym sposobem na “przemycenie” nielubianych przez nas owoców lub warzyw. Połączone w jedną całość z naszymi faworytami są niemalże niewyczuwalne w smaku.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Koktajl z kiwi i szpinaku.
Zielony koktajl

Składniki na zielony koktajl.

  • 500 ml zielonej herbaty
  • 2 owoce kiwi
  • 1/2 świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • duża garść szpinaku

Jak zrobić koktajl z kiwi i szpinaku.

Do blendera włożyć pokrojone owoce kiwi, selera, miód, szpinak, sok z limonki i herbatę. Zmiksować na jednolitą konsystencję.

Koktajl z kiwi, szpinaku, zielonej herbaty i selera.
Koktajl z kiwi i szpinaku

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc koktajl owocowo-warzywny.

Zieloną herbatę zaparzyłam z jednej torebki herbaty. W momencie dodawania herbaty do koktajlu powinna być ona wystudzona.

Dodałam małą łyżeczkę miodu. Koktajl nie powinien być przesadnie słodki. Miód zastąpić możecie syropem klonowym, syropem z agawy czy melasą.

Lubisz koktajle? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Koktajl z jarmużu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *