Rolady wieprzowe z mięsem mielonym

Rolady wieprzowe z mięsem mielonym i śliwką

Rolady mięsne kojarzą mi się głównie z tymi tradycyjnymi ze Śląska. Rolady śląskie nadziewane są ogórkiem kiszonym, cebulą, boczkiem i musztardą. Musztarda jest chyba jedynym wspólnym składnikiem moich rolad i tych tradycyjnych ze Śląska.

rolady mięsne
Rolady wieprzowe z mięsem mielonym oraz śliwką

Połączenie mięsa z owocami jest mi doskonale znane i bardzo je lubię. Szynka nadziewana morelą czy śliwką smakuje fantasycznie.

Skoro o śliwce mowa, to ją właśnie postanowiłam dodać do tegoż dania. Nadała mu delikatny, lekko owocowy smak. Wprost rewelacyjny.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

rolady z mięsa
Rolady wieprzowe z mięsem mielonym oraz śliwką

Składniki na rolady mięsne.

  • 6 schabów wieprzowych
  • 40 dkg mięsa mielonego
  • 12 plastrów surowego boczku
  • 3 duże śliwki
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 6 łyżek musztardy Dijon

Sos:

  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 duże śliwki
rolady ze śliwką
Rolady wieprzowe z mięsem mielonym oraz śliwką

Jak zrobić rolady ze śliwką.

Schaby wieprzowe rozbić na cienkie plastry tłuczkiem do mięsa.  Każdy z plastrów posypać z obu stron solą (jedna łyżeczka soli na wszystkie) i posmarować łyżką musztardy Dijon.

W miseczce wymieszać mięso mielone z 1/2 łyżeczką soli. Z mięsa mielonego uformować sześć równej wielkości kulek. W środek każdej kulki włożyć połówkę śliwki. Mięso ze śliwką ułożyć na posmarowanym musztardą schabie i dokładnie tym schabem je owinąć. Można zacząć od jednego boku i zwijać jak roladę albo ułożyć mięso na środku i zawinąć boki.

Następnie każdą z rolad obłożyć dwoma plastrami boczku. Boczek powinien być cienki i dość długi, tak aby dokładnie dało się zabezpieczyć mięso. Dobrze plasterki zawinąć najpierw poziomo a potem pionowo. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Podlać wywarem warzywnym i dodać pokrojone w plasterki śliwki oraz świeży rozmaryn. Całość przykryć folią aluminiową. Zapiekać przez godzinę i dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

rolady ze śliwką
Rolady wieprzowe z mięsem mielonym oraz śliwką

Warto wiedzieć robiąc rolady wieprzowe.

Musztardę Dijon można zastąpić musztardą angielską, ale trzeba wtedy dodać jej nieco mniej, gdyż ma dość ostry smak.

Lubisz wieprzowinę? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Schabowe z serem feta.

2 thoughts on “Rolady wieprzowe z mięsem mielonym”

  1. W weekend robiłam coś podobnego – kulki mozzarelli, otoczone mielonym i owinięte paskami boczku. Trochę ser mi pouciekał, ale przekąska była zacna. Muszę ten przepis wypróbować 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *