Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym

Polędwica w sosie słodko-kwaśnym

Polędwiczka wieprzowa jest jednym z najbardziej uniwersalnych i najsmaczniejszych gatunków mięsa wieprzowego.

Polędwiczkę przygotować można na wiele sposobów. Smażyć, dusić, piec.

Swojego czasu jadłam fantastyczną polędwiczkę pieczoną i na pewno kiedyś zamieszczę na takową tutaj przepis. Była niesamowicie miękka, niemalże jak masło. Zanim to jednak nastąpi mam dla Was przepis na polędwiczkę w sosie słodko-kwaśnym.

Sos słodko-kwaśny to sos zrobiony z cukru, ketchupu, octu, sosu sojowego, ananasa i warzyw takich jak papryka czy cebula.

Sos świetnie łączy się z mięsem. W tym sosie pysznie smakuje kurczak, żeberka i wieprzowina.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na polędwicę w sosie słodko-kwaśnym.

  • 50 dkg polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 duże papryki
  • 1 średniej wielkości cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 dkg cukinii
  • 25 dkg marchwi
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 80 dkg ananasa w puszce (wraz z sokiem)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka miodu np. kwiatowego
  • mały pęczek zielonej cebulki

Jak zrobić polędwicę w sosie słodko-kwaśnym.

Polędwiczkę odczyścić, pokroić na cienkie kawałki.

Paprykę pokroić w paski. Marchew i cukinię pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka a pieczarki na kawałki.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Owoce ananasa oddzielić od soku. Sok wlać do kubka i dodać sos sojowy, ocet, ketchup, miód oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

Na ogień położyć wok, wlać olej i włożyć krojoną polędwiczkę. Smażyć 10 minut. Następnie dodać czosnek oraz warzywa. Smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po podsmażeniu warzyw dodać ananasa. Kontynuować smażenie 2-3 minuty. Na koniec zalać całość sosem z kubeczka i posypać krojoną cebulką zieloną. Zagotować i nieustannie mieszając smażyć przez dodatkowe 2 minuty.

Polędwicę podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc polędwicę.

Wok trzymałam na dużym ogniu. Polędwiczka po podsmażeniu była dość dobrze przypieczona.

Z racji na fakt, iż ilość użytych w przepisie składników jest dość spora będziecie potrzebować dużego woka.

Użyłam w sumie jedną i pół dużej puszki ananasa.

Użyłam mieszanki papryki zielonej, czerwonej i żółtej.

Wok po umyciu warto wysuszyć i przesmarować odrobiną oleju. Tak przechowywać.

Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pizzetki z cukinią i serem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *