Zupa krem z dyni piżmowej

Zupa krem z dyni

Chcesz ugotować zupę krem z dyni i nie wiesz jak? Koniecznie przeczytaj ten przepis!

Lekko pikantna zupa z dyni
Zupa z dyni

Ostatnio moja siostra napisała do mnie wiadomość pytając o przepis na “naszą” zupę krem z dyni. Nie mogła go nigdzie znaleźć a sama nie wiedziała jak ma ją zrobić.

Kiedy jeszcze mieszkałam w domu rodzinnym razem z siostrą bardzo często gotowałyśmy zupę krem z dyni. W sezonie dyń na naszej działce było pod dostatkiem. Chcąc nie chcąc musiałyśmy coś z nimi robić. Często owe dynie lądowały z ciastach lub zupach własnie.

Odkąd mieszkam poza domem dynie kupuję w sklepach lub na markecie. Nie są złe, dadzą się zjeść 🙂

Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz.

Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks

Zupa dyniowa składniki.

  • 2 l wody lub bulionu warzywnego
  • 1 średnia dynia piżmowa
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka świeżej, drobno krojonej papryczki chili (bądź suszone płatki chili)
  • 2 duże ziemniaki
  • pestki dyni i śmietanka do serwowania

Jak zrobić zupę krem z dyni.

Dynię kroimy z kostkę. Pestki i miąższ oczywiście wyrzucamy 🙂

Do garnka, w którym będziemy gotować zupę dodajemy masło, cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę chili. Smażymy około dwóch minut na średnim ogniu. Po upływie tego czasu dodajemy kumin wraz z mieloną papryką, kontynuujemy smażenie prze kolejną minutę.

Do podsmażonej cebuli wlewamy bulion warzywny bądź wodę, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię wraz z pokrojonymi ziemniakami. Gotujemy przez 30 minut. Ugotowane warzywa miksujemy. Zupę do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.

Serwujemy z grzankami i odrobiną śmietany.

Smacznego!

Co warto wiedzieć robiąc zupę dyniową.

Pikantna zupa z dyni
Zupa z dyni

Zupa może się nam początkowo wydawać dość rzadka. Nie zmniejszajmy ilości wody, gdyż po krótkim odstaniu zupa zgęstnieje.

Bardzo często zdarza mi się podpiekać dynię w piekarniku i podpieczoną dodawać do zupy. Podpieczona dynię łatwiej obrać a i zupa ma intensywniejszy smak.

Lubisz dynię? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Zapiekane skórki ziemniaczane.

5 thoughts on “Zupa krem z dyni piżmowej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *