Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej prażonej

Kasza gryczana czyli tak zwana gryka powstaje z nasion gryki zwyczajnej. Dzięki swoim właściwościom odżywczym jest powszechnie stosowanym i lubianym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich.

Kasza ta nie zawiera glutenu dlatego osoby z nietolerancją na gluten lub celiakią często sięgają zarówno po samą kaszę jak i mąkę z niej robioną czyli mąkę gryczaną.

Kaszę najczęściej spotkać możemy w zupach takich jak krupnik, kotletach, farszach np. do gołąbków czy do kaczki.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kotlety z kaszy gryczanej z serem.
Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki na kotlety z kaszy.

  • 20 dkg kaszy gryczanej prażonej w woreczkach
  • 10 dkg sera Gouda
  • 25 dkg twarogu
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 20 dkg mrożonego groszku
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • bułka tarta bez glutenu
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z kaszy.

Do garnka wlać wodę, kiedy zaczyna się gotować włożyć kaszę. Gotować przez 10 minut. Odlać wodę i wystudzić kaszę.

Do osobnego garnka wlać wodę, wsypać groszek. Gotować 10 minut. Odlać wodę a groszek rozgnieść widelcem.

W misce wymieszać twaróg, sól, pieprz, groszek, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę, jajka oraz ser Gouda. Odstawić na 30 minut.

Z masy formować kulki o dowolnej wielkości. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej i spłaszczać delikatnie na dłoni. Moje kotlety po spłaszczeniu miały średnicę 7 centymetrów.

Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Kiedy gorący smażyć kotlety na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.

Kotlety podawać ze śmietaną, dowolnym sosem a także jako dodatek do innych dań.

Kotlety z kaszy gryczanej z serem.
Kotlety z kaszy gryczanej

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc kotlety z kaszy gryczanej.

Kotlety możecie upiec w piekarniku. Włóżcie je na 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Zielony groszek zastąpić możecie dowolnie wybranymi przez siebie warzywami. Może to być chociażby marchew, kalafior, brokuł czy pieczarki.

Lubisz dania z kaszą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki nadziewane kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *