Kopytka ze słodkich ziemniaków

Obiad w sam raz na piątek. Posmakuje on nie tylko tym, którzy trzymają piątkowy post i nie jedzą mięsa 🙂

Kopytka ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi

Dla odmiany robiłam dzisiaj kopytka ze słodkich ziemniaków.

Jeśli ktoś tych ziemniaków wcześniej nie używał to warto wspomnieć, iż faktycznie są one obrobinę w smaku słodsze od zwykłych ziemniaków. Ich konsystencja po ugotowaniu jest też trochę inna. Bardziej przypomina ona konsystencję ugotowanej marchewki aniżeli ziemniaka.

Kopytka te są rewelacyjne jako danie główne. Można je także serować jako dodatek do dań mięsnych.

Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz.

Składniki na kopytka.

Kopytka:

  • 50 dkg słodkich ziemniaków
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 15 dkg mąki + 4 łyżki mąki do podsypania
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka oliwy

Szpinak:

  • 20 dkg szpinaku mrożonego
  • 2 łyżki masła bez laktozy (bądź zwykłego jeśli nie mamy nietolerancji)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta białego pieprzu
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 1/4 łyżeczki soli

Jak zrobić kopytka ze szpinakiem.

Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie (pół łyżeczki soli). Po ugotowaniu lekko je studzimy po czym przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.

Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy pieprz czarny, kumin, chili, 1/2 łyżeczkę soli, mąke oraz jajko. Całość dokładnie wyrabiamy.

Po wyrobieniu ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy dwa wałki o grubości trzech centymetrów każdy. Nożem kroimy koptka o szerokości jednego centymetra. Każde kopytko rolujemy delikatnie w dłoniach.

W garnku nastawiamy wodę z 1/2 łyżeczką soli oraz łyżką oliwy. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kopytka. Gotujemy nasze kopytka przez 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Wrzucamy orzeszki i delikatnie je rumienimy na małym ogniu. Do lekko podsmażonych orzeszków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak, sól oraz biały pieprz. Smażymy przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy masło.

Kopytka podajemy wymieszane ze smażonym szpinakiem.

Smacznego!

Co warto wiedzieć robiąc kopytka.

Jeśli ktoś nie lubi batatów może zrobić kopytka tradycyjne i zaserwować je ze szpinakiem.

3 thoughts on “Kopytka ze słodkich ziemniaków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *