Galuska czyli kluski z jaja i mąki

Kluski

Mając męża Węgra nie ma mowy abym uniknęła gotowania dań z kuchni węgierskiej.

Tak jak na początku przychodziło mi to z trudem ponieważ wielu z nich nie umiałam zrobić, tak teraz zaczynam dochodzić do perfekcji 😀

Posmakowałam w daniach z dużą ilością papryki oraz węgierskich pikantnych wędlinach.

Są takie potrawy kuchni węgierskiej, które w domu robię dość często. Tymi potrawami są: zapiekanka z pikantną kiełbasą czyli rakott krumpli, galuszka czyli galuska, paprykarz z kurczaka jego węgierki odpowiednik to csirkepaprikás oraz zupa gulaszowa.

Na pewno przed świętami podzielę się z Wami przepisem na węgierską zupę rybną, gdyż uważam, iż zupa ta jest rewelacyjna. Przepis mam od teściowej więc sprawdzony. Ona tę zupę robi już od dawna. Będę mieć także przepisy na dania, które wymieniam wyżej.

Na jedno z wyżej wymienionych dań przepis mam już dzisiaj. Jest to przepis na galuszkę.

Węgierska galuska to kluski, które podaje się jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, głównie dań z dodatkiem sosu. Kluski wykonane są z jajek, mąki oraz wody a swój kształt uzyskują poprzez przeciśnięcie ciasta przez specjalną tarkę.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na galuskę.

  • 3 duże jajka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 300 ml wody
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Serowy dodatek:

  • 25 dkg sera białego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • pęczek szczypiorku
  • 250 ml kwaśnej śmietany

Jak zrobić kluski z jajka i mąki.

Kluski: jajka wbić do miski, dodać mąkę, 1/2 łyżeczkę soli oraz wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą masę używając widelca lub ubijaczki.

Do dużego garnka wlać wodę, do której dodać 1 łyżkę soli oraz olej. Zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na średni i używając specjalnej tarki do klusek lub widelca, kłaść kluski. Od czasu do czasu mieszać łyżką cedzakową aby kluski się nie skleiły. Zagotować ponownie wodę tym razem już z kluskami i od momentu zagotowania trzymać całość na ogniu przez 3 minuty. Po trzech minutach wylać kluski na durszlak, przelać zimną wodą i pozostawić na chwilę aby obleciały z wody.

Bardzo często kluski podawane są z dodatkiem sera białego. Wygląda to tak, iż danie mięsne czy rybne z sosem serwowane jest z kluskami, które po wierzchu posypane są serem. Podaję Wam zatem jeszcze przepis na przygotowanie sera.

Ser do klusek: do miseczki włożyć ser biały. Dodać sól, drobno krojony szczypiorek oraz śmietanę. Wymieszać.

kluski z jaja i mąki
Galuszka czyli kluski z jaja i mąki

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc mączne kluski.

kluski mączne
Galuszka czyli kluski z jaja i mąki

Ja użyłam specjalnej tarki do klusek. Możecie taką tarkę kupić na internecie. Plus tarki jest taki, iż kluski mają konkretny kształt i robi się je bardzo szybko.

Jeśli jednak nie macie ochoty na nowy zakup to nie macie też innej opcji jak użyć łyżki lub widelca aby nałożyć kluski na wodę. Kluski, które wylewacie na wrzątek nie powinny być zbyt małe. Musicie zatem wylewać większe strużki ciasta.

Lubisz dania mączne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Łazanki z kapustą.

2 thoughts on “Galuska czyli kluski z jaja i mąki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *