Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą

Cebulaki

Bułeczki, bułki, ciasta drożdżowe należą do moich ulubionych.

Nie ma nic lepszego rano na śniadanie jak kawałek jeszcze ciepłej i pachnącej bułki.

bułeczki z cebulą i serem
Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą

Dla jednych ciasta drożdżowe są dość trudne do wykonania. Głównie dlatego, iż nieodpowiednio wyrobione często nie wyrastają. Nie tylko kwestia wyrobienia jest tutaj ważna. Liczy się też dużo innych czynników, które wpływają na jakość takiego ciasta. Temperatura, drożdże jakich użyliśmy, temperatura składników.

Ja jakoś nie mam większych problemów z ciastami drożdżowymi. Nie wiem czy są to lata praktyki, czy jestem aż tak rewelacyjną kucharką 😉

Zanim zaczniecie robienie wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowego najpierw upewnijcie się, iż: temperatura składników jest temperaturą pokojową, mleko jest ciepłe a nie gorące, rozpuszczone masło jest ciepłe a nie gorące, drożdże są wyrośnięte a nie przerośnięte, nie “zbijacie” drożdży bezpośrednim dodaniem do nich soli. I co jest jeszcze bardzo ważne, to to aby w mieszkaniu było ciepło. Ewentualnie możecie położyć miskę z ciastem na garnku z ciepłą wodą, ale znów nie może to być zbyt gorąca woda.

Na weekendzie skusiłam się na takie oto bułeczki na słono. Odrobina cebuli, odrobina fety i tymianek. Proste i pyszne.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na bułeczki drożdżowe z cebulą.

  • 20 dkg sera feta
  • 10 dkg cebuli
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • szczypta białego pieprzu

Ciasto:

  • 50 dkg mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dkg margaryny lub masła
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli

Jak zrobić bułki z cebulą i serem.

Przed rozpoczęciem pieczenia upewnijmy się, iż wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.

Mleko delikatnie podgrzać, ma być ciepłe a nie gorące. Rozpuścić w nim drożdże.

Mąkę przesiać do większej miski. Dodać do niej sól. Wymieszać.

Margarynę rozpuścić i wystudzić. Powinna być ciepła w momencie jej dodawania do pozostałych składników.

Żółtka rozetrzeć z cukrem.

Do przesianej z solą mąki dodać roztarte żółtka, drożdże oraz mleko. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zaczyna “odchodzić” od dłoni. Do tak wyrobionego ciasta wlać rozpuszczoną margarynę. Kontynuować wyrabianie do całkowitego połączenia się składników, co najmniej przez kolejne pięć minut. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o połowę.

W czasie gdy ciasto wyrasta, cebulę pokroić w krążki. Na patelnię wlać oliwę. Na małym ogniu zrumienić na niej cebulę. Do cebuli dodać szczyptę białego pieprzu.

Ser feta rozdrobnić widelcem.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyłożyć je na stolnicę. Rozwałkować na grubość jednego centymetra. Szklanką wycinać w nim krążki. Na środku każdego z krążków delikatnie palcami zrobić wgniecenie, po czym ułożyć na nim odrobinę fety, cebuli i kilka listków świeżego tymianku.

Gotowe bułeczki odstawić do wyrośnięcia na co najmniej piętnaście minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 do 25 (maksymalnie) minut.

bułeczki drożdżowe z serem i cebulą
Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc bułki drożdżowe z cebulą i serem.

drożdżówki z serem i cebulą
Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą

Ja użyłam białej cebuli ale śmiało można te bułeczki zrobić też z cebulą czerwoną.

Bułeczki po upieczeniu najlepiej wystudzić i chłodne już przykryć ścierką, tak aby nie wyschły.

W zależności od rodzaju piekarnika bułki mogą potrzebować nieco mniej czasu aniżeli 20 minut. Sprawdzajcie do czasu do czasu przez szybkę piekarnika czy bułki są przyrumienione. Jeśli tak wyjmijcie je nie czekając na upływ 20-u minut.

Lubisz drożdżówki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę.

4 thoughts on “Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *