Jajka nadziewane szynką, chrzanem i jabłkiem

Jajka faszerowane szynką

Nadziewane jajka to potrawa, która kojarzy mi się z Wielkanocą. Jajek w takiej formie na pewno nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Nadziewane jajka są świetną propozycją na jedną z wielkanocnych przekąsek. Tego rodzaju jajka oczywiście możemy przygotować nie tylko w tym okresie. W każdym innym czasie podane na śniadanie czy na kolację sprawdzą się fantastycznie.

W okresie wielkanocnym na stole gości szynka wędzona. Taką to właśnie szynkę dodałam do nadzienia, którym wypełniłam jajka. Wędzona szynka nadaje jajkom prawdziwie świątecznego wyrazu. Do tego jeszcze chrzan i jabłko. Święta z tak przygotowanymi jajkami na pewno będą smaczne 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na nadziewane jajka.

  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 łyżka wody
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 15 dkg wędzonej szynki

Jak zrobić jajka nadziewane szynką.

Jajka ugotować na twardo w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Gotowanie jajek powinno zająć 7 minut. Ugotowane jajka zalać zimną wodą, wystudzić a następnie obrać.

Jabłko obrać ze skórki, pokroić na bardzo małą kostkę. Pokrojone jabłko włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę wody. Gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kawałki jabłka będą miękkie. Po ugotowaniu wystudzić.

Każde jajko rozkroić na pół, wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Do żółtek dodać szczyptę soli, pieprzu, śmietanę oraz chrzan. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Kiedy masa praktycznie nie ma w sobie grudek dodać kawałki gotowanego jabłka oraz pokrojoną w paski szynkę. Połączyć dokładnie wszystkie składniki.

Każdą połówkę jajka wypełnić nadzieniem z szynki, chrzanu i jabłka. Dodatkowo jajka można udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.

jajka z szynką i chrzanem
Jajka nadziewane szynką, chrzanem i jabłkiem

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc jajka z szynką i chrzanem.

jajka z jabłkiem, szynką i chrzanem
Jajka nadziewane szynką, chrzanem i jabłkiem

Jabłko, którego użyłam po ugotowaniu miało wagę 6 dkg.

Sięgnęłam po wędzoną szynkę i Wam również proponuję wykorzystanie takiej szynki właśnie.

Lubisz jajka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Jajka po szkocku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *