Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze

Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze

Jeśli jesteś fanem tempury poniższy przepis jest właśnie dla Ciebie.

Tempura to panierowane w cieście warzywa, owoce morza, ryby, grzyby. Czasami do ciasta na tempurę dodaje się jajka, sodę czy przyprawy jednak w wersji podstawowej ciasto składa się tylko i wyłącznie z mąki i wody.

Ciasto na tempurę wykorzystać można również do panierowania kwiatów cukinii, kwiatów dzikiego bzu czy chociażby jajek. Ja wykorzystałabym ciasto w taki sposób ale Wy oczywiście możecie mieć swoje własne pomysły i przygotować w tempurze inne pyszności.

Jako, że Wielkanoc jest już za pasem polecam Wam jajka nadziewane szpinakiem i panierowane w tempurze. Całość smażona na głębokim tłuszczu.

Jajka zrobiłam ostatnio na urodziny dziadzia i zniknęły ze stołu w ekspresowym tempie. Nie wiem czy dlatego, że było ich tylko 10 sztuk czy dlatego, że tak wszystkim smakowały 😀

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na jajka w tempurze.

  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 20 dkg mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 7,5 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • płatki papryczki chili
  • olej słonecznikowy do smażenia

Jak zrobić jajka nadziewane szpinakiem.

Domowa tempura: letnią wodę wymieszać z mąką i szczyptą soli. Masa powinna mieć bardzo gładką konsystencję bez grudek.

Jajka ugotować na twardo. Powinno to zająć 8-9 minut. Po ugotowaniu jajka wystudzić, obrać i przekroić każde na pół.

Z ugotowanych jajek wyjąć żółtka i pokruszyć widelcem.

Na patelnię wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Smażyć na średnim ogniu przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia dodać 1/2 łyżeczkę soli, pieprz do smaku oraz kilka płatków chili. Podsmażony szpinak wystudzić.

W miseczce wymieszać sezam, rozdrobnione żółtka i wystudzony szpinak. Gotową masą napełnić połówkę każdego z jajek, dobrze uciskając masę palcami.

Na patelni rozgrzać olej. Oleju powinno być tyle aby jajka swobodnie w nim pływały. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący, każde jajko moczyć w przygotowanym cieście po czym wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu jajka wykładać na papierowy ręcznik celem osączenia jajek z nadmiaru oleju.

Podawać na zimno same albo z dodatkiem słodkiego sosu chili.

jajka ze szpinakiem
Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc nadziewane jajka.

jajka ze szpinakiem i czosnkiem
Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze

Użyłam szpinaku mrożonego. Po rozmrożeniu szpinaku i odciśnięciu z niego nadmiaru wody potrzebne nam jest 20 dkg szpinaku. Przed rozmrożeniem zatem potrzebujemy go nieco więcej.

Dodałam płatki chili, które nadały lekko pikantnego smaku jajkom. W zależności od tego jak znosicie pikantne dania dodajcie mniej lub więcej płatków chili.

Jajka smażyłam w głębokim garnku. Nie miałam na tyle głębokiej patelni aby wlać na nią tyle oleju, którego ilość pozwoliłaby swobodnie pływać jajkom.

Do wody, w której gotujemy jajka warto dodać szczyptę soli. Pozwoli to nam łatwiej obrać skorupkę z jajek.

Lubisz nadziewane jajka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane tuńczykiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *