Frittata z białymi szparagami

Frittata z białymi szparagami

Frittata to popularna w Hiszpanii potrawa, którą robi się z jajek oraz warzyw. Czasami dodać można także szynkę, ser i zioła.

Frittata to idealna propozycja śniadaniowa. Podana na ciepło z odrobiną świeżego koperku lub sałaty rukoli zaspokoi głód niejednego głodomora.

Bardzo się cieszę, iż w sklepach dostępne w końcu są świeże szparagi. Do wyboru mamy zarówno zielone jak i białe szparagi.

W sezonie jak często tylko mogę kupuję oba rodzaje szparagów. Zielone zapiekam, dodaję do potraw, robię zupę, sałatki, podaję jajko dodatek. Z białych najczęściej robię zupę, piekę lub ostatnio właśnie dodałam do frittaty.

Zielone szparagi są nieco delikatniejsze w smaku i nie mają, aż tak bardzo łykowatej łodygi jak te białe.

W zależności od dania na jakie macie ochotę sięgnijcie po odpowiedni typ szparagów.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na frittatę.

  • 12 dkg białych szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości cebula czerwona
  • 12 dkg pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 6 jajek
  • szczypta pieprzu
  • mały pęczek świeżego koperku

Jak zrobić frittatę z białymi szparagami.

Na patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną w ósemki cebulę czerwoną. Podsmażyć przez dwie minuty na średnim ogniu.

Szparagi, których użyjemy powinny być miękkie. Szparagi pokroić na kawałki długości 3-4 centymetrów każdy. Dodać do lekko podsmażonej cebuli. Jednocześnie dodać także opłukane w wodzie całe pomidorki koktajlowe.

Do dużej miski wbić jajka. Dodać sól oraz pieprz. Lekko ubić całość ręczną ubijaczką.

Masą jajeczną zalać składniki na patelni. Piec pod przykryciem, na bardzo małym ogniu do momentu, aż jajka zetną się.

Upieczoną frittatę podawać posypaną świeżym koperkiem.

szparagi z jajkami i koperkiem
Frittata z białymi szparagami

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc frittatę z białymi szparagami.

jajeczna frittata z białymi szparagami
Frittata z białymi szparagami

Do frittaty potrzebujemy 12 dkg szparagów ale muszą to być już obrane szparagi i tylko tak naprawdę ich miękkie części.

Najlepiej oddzielić można miękką część szparagi od części twardej poprzez delikatne nagięcie szparagi. Szparaga powinna złamać się w pół. Zostawiamy wtedy miękką część a twardą używamy albo do wywaru warzywnego albo wyrzucamy.

Lubisz szparagi? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szparagowe zawijasy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *