Drożdżówka z kakao i liczi

Ciasto drożdżowe z kakao i liczi

Liczi to owoc wywodzący się z Chin. Wyglądem przypomina śliwkę. Skórka liczi nie jest miękka, wygląda bardziej jak różowy pancerz.

Owoce liczi w smaku są dość delikatne, lekko słodkie. Można ich używać do ciast, napojów, sałatek. Do kupienia są w świeżej lub suszonej postaci.

Po raz pierwszy wykorzystałam liczi w drożdżówce. Połączone z kakao owoce nadały ciastu drożdżowemu tropikalnego smaku.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Drożdżówka z liczi i kakao
Drożdżówka z kakao i liczi

Składniki na drożdżówkę z kakao.

Ciasto drożdżowe:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 25 dkg mąki pszennej plus dodatkowa do podsypania ciasta
  • 1,5 dkg świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 100 ml letniego mleka
  • 4 dkg miękkiego masła bez soli
  • 4 dkg cukru pudru

Masa kakaowa z liczi:

  • 10 sztuk liczi
  • 3 dkg kakao
  • 5 dkg brązowego cukru
  • 6 dkg miękkiego masła

Jak zrobić drożdżówkę z kakao i liczi.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku.

Do miski włożyć jajko, żółtko, cukier puder i szczyptę soli. Ubić na puszystą w konsystencji masę. Dodać mleko i drożdże oraz miękkie masło. Wyrabiać przez 5 minut. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość.

Liczi obrać, wyjąć pestki. Do miseczki włożyć miękkie masło, kakao i brązowy cukier. Wymieszać po czym dodać liczi pokrojone na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wielkości 30 na 40 centymetrów. Ciasto pokryć masą kakaową a następnie zwinąć w rulon. Zawinięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu drożdżówkę nasmarować białkiem i nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Wstawić drożdżówkę. Piec 40 do 45 minut. Upieczoną drożdżówkę można posypać cukrem pudrem.

Drożdżówka z liczi i kakao
Drożdżówka z kakao i liczi

Smacznego!

Warto wiedzieć piekąc drożdżówkę.

Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 11 na 29 centymetrów.

Drożdże po rozpuszczeniu w mleku od razu dodałam do ciasta, nie odstawiałam ich do wyrośnięcia

Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Brioche z migdałami.

2 thoughts on “Drożdżówka z kakao i liczi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *