Placki z kurczaka

Placuszki z kurczaka z marchewką

Kiedy mowa o plackach to na myśl jak pierwsze zawsze nasuwają mi się placki robione z ziemniaków. Pewnie dlatego, iż robię je od zawsze. Innym typem placków, który nie jest mi obcy są placki z kurczaka. Fanem tych placków jestem już od kilku lat i sama się dziwię, iż do tego momentu nie dodałam jeszcze na nie tutaj przepisu.

Podstawowe placki z kurczaka przygotowuję z mięsa z piersi kurczaka, sera żółtego, śmietany, jajek i mąki. Dodaję też do nich świeże zioła. W zależności od tego co w danym momencie mam w kuchni jest to koperek, tymianek, szczypiorek lub natka. Bardzo często jako dodatku wykorzystuję także warzywa. Na ogół sięgam po kukurydzę, cebulę, paprykę lub marchew.

Osobiście najlepiej placki smakują mi podane na obiad z ziemniakami i surówką. Nie ma jednak żadnych przeszkód aby zaserwować je z ketchupem, sosem bbq, chili, czosnkowym lub serowym.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Placuszki z kurczaka z marchewką i serem żółtym
Placki z kurczaka

Składniki na placuszki z kurczaka.

  • 40 dkg piersi z kurczaka
  • 10 dkg marchewki
  • 1 i 1/4 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 15 dkg sera żółtego
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki z kurczaka.

Mięso z kurczaka zmiksować lub bardzo drobno pokroić, włożyć do miski. Dodać tartą na średnich oczkach marchew, sól, pieprz, tarty na tarce o dużych oczkach ser żółty, tymianek, jajka, śmietanę oraz mąkę. Wymieszać i odstawić na 30 minut.

Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Kiedy olej jest już bardzo gorący łyżką nabierać masę i formować placki. Placuszki smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik do osączenia.

Placki z kurczaka z marchewką
Placki z kurczaka

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc placki z kurczaka.

Do smażenia placków użyłam oleju słonecznikowego. Placki nie powinny być zanurzone w oleju. Najlepiej kiedy olej sięga do połowy grubości placków.

Do moich placków dodałam ser Gouda.

Placki należy smażyć na średnim ogniu. Smażone na małym nasiąkną tłuszczem a smażone na zbyt dużym szybko się przypalą.

Lubisz placki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placki ziemniaczane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *