Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu

Tortilla z ziemniaków

Prawdziwa tortilla ziemniaczana kojarzy mi się oczywiście z Hiszpanią. Tam też jadłam ją po raz pierwszy. W Hiszpanii tortillą zajadają się wszyscy. Jest ona częścią tapasu, może być także podawana na śniadanie. Sama pierwszy raz również jadłam ją jako jedno z dań śniadaniowych.

Tortilla hiszpańska to nic innego jak jajka wymieszanie z ziemniakami. Całość jest następnie smażona na oliwie bądź maśle. W zależności od tego czy lubimy dodatki czy też nie, możemy smak jajek i ziemniaków wzbogacić dodając zioła czy cebulę. Tak naprawdę od nas zależy co znajdzie się w naszej torilli. Ja robię zazwyczaj swoją w wersji bardzo podstawowej. W takiej formie mi osobiście smakuje najbardziej. Na sam koniec dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu i skrapiam ją oliwą z oliwek.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

ziemniaczana tortilla
Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu

Składniki na tortillę.

  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz (do smaku)
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 100 ml mleka (bez laktozy)
  • 20 dkg ziemniaków
tortilla z ziemniaków
Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu

Jak zrobić tortillę z ziemniaków.

Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na 4-o centymetrowe plastry po czym ugotować na miękko w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie.

W miseczce widelcem lekko roztrzepać jajka. Dodać do nich pół łyżeczki soli oraz mleko a następnie gorące ziemniaki. Całość wymieszać, jednocześnie łamiąc krążki ziemniaczane widelcem. Ziemniaki powinny pozostać w kawałkach ale nie powinny mieć wielkości dużych krążków. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Na gorącą oliwę wylać masę z ziemniaków i jajek. Piec na bardzo małym ogniu na złoty kolor około 20 minut. Po upływie tego czasu tortillę przewrócić na drugą stronę. Na wierzch patelni położyć plaski talerz bądź deskę. Odwrócić patelnię do góry nogami, tak aby danie znalazło się na desce bądź talerzu po czym delikatnie je zsunąć z powrotem na patelnię. Piec przez kolejne 10 minut. Gorącą podawać skropioną oliwą z oliwek i posypaną pieprzem.

Smacznego!

tortilla z ziemniakami
Tortilla z ziemniaków

Warto wiedzieć robiąc tortillę.

Patelnia, której użyłam miała wielkość 15-u centymetrów.

W trakcie pieczenia patelnię, na której pieczemy tortillę możemy przykryć pokrywką. Upiecze się na wtedy zdecydowanie szybciej.

Lubisz dania z ziemniakami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażone ziemniaki z ziołami.

2 thoughts on “Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *