Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem

Ciasto orzechowe z masą krówkową

Ciasto, które jest najlepszym połączeniem suszonych śliwek ze słonecznikiem i orzechami włoskimi. Kremowe, pyszne i pełne tego co najlepsze.

ciasto orzechowe z powidłami
Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem

Podstawą ciasta jest biszkopt orzechowy zrobiony na bazie orzechów włoskich. Biszkopt przełożyłam powidłem śliwkowym i dwoma masami. Do jednej masy dodałam suszone śliwki a do drugiej prażony słonecznik. Po wierzchu ciasto polałam czekoladową polewą.

Ciasto jest nieco pracochłonne, przyznaję. Tego typu ciast nie piecze się codziennie dlatego raz na jakiś czas można je zrobić. A nawet i częściej bo sami zobaczycie, iż robiąc je raz będziecie często wracać do tego przepisu.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto orzechowe ze śliwkami.

Ciasto orzechowe:

  • 10 jajek
  • 15 dkg siekanych orzechów włoskich
  • 25 dkg cukru pudru
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 40 gr budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 30 dkg masła bez soli
  • 5 dkg ziaren słonecznika
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 6 łyżek masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 420 gr powidła śliwkowego (słoik)

Polewa:

  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła bez soli
  • 3 łyżki mleka

Jak zrobić ciasto orzechowe ze słonecznikiem i śliwkami.

Ciasto orzechowe: białka oddzielić od żółtek, przełożyć do miski. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Kiedy białka mają już dość zwartą konsystencję małymi partiami wsypywać cukier puder, cały czas ubijając. Żółtka wymieszać z octem. Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia oraz ekstremalnie drobno posiekane orzechy. Do ubitych z cukrem białek szybko wmieszać żółtka a następnie mąkę z orzechami, nie na raz a w mniejszych ilościach. Do prostokątnej formy do pieczenia wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut lub suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić po czym przekroić wzdłuż na trzy części.

Masa: do garnka wlać 2/3 mleka, dodać cukier i zagotować. W kubku wymieszać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Do gotującego się mleka wlać budyń, mieszając cały czas doprowadzić do wrzenia (średni ogień). Kiedy budyń zaczyna się gotować trzymać go na ogniu do minuty (mieszać non stop). Ugotowany budyń zdjąć z ognia i wystudzić.

Ziarna słonecznika wsypać na patelnię nieprzywierającą. Prażyć na małym ogniu do momentu, aż ziarna nabiorą złotego koloru. Uprażone wystudzić.

Do miski włożyć miękkie masło. Rozetrzeć na puszystą, niemalże białą masę. Do utartego masła dodawać mniejszymi partiami zimny budyń, cały czas ucierać. Masę podzielić na dwie części. Jedna z części powinna być nieco większa.

Do pierwszej, mniejszej części dodać pokrojone w drobną kostkę suszone śliwki. Do drugiej, większej części dodać masę krówkową, bardzo dobrze wymieszać całość po czym wsypać uprażone ziarna słonecznika i wymieszać.

Polewa: do miski włożyć połamaną czekoladę i mleko. Rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło, wymieszać i wystudzić.

Złożenie ciasta: pierwszą część ciasta posmarować połową powidła śliwkowego, na powidło wyłożyć masę ze śliwkami suszonymi i przykryć drugą częścią ciasta. Drugą część ciasta także wysmarować po wierzchu powidłem, na nie wyłożyć masę krówkową ze słonecznikiem (zostawić odrobinę masy), przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Na wierzch ciasta położyć odrobinę masy krówkowej, wysmarować. Po wierzchu ciasto polać polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

ciasto z masa krówkową
Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem

Smacznego!

Warto wiedzieć piekąc ciasto orzechowe.

Jajka,których użyjemy do biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową.

Użyłam nieprzywierającej, prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 25 na 35 centymetrów.

Słonecznik prażyłam bez tłuszczu. Najpierw ziarna trzeba prażyć na minimalnym ogniu przez 4-5 minut, następnie nieco zwiększyć ogień i podrumienić ziarna.

Orzechy włoskie powinny być posiekane możliwie jak najdrobniej. Nie mielmy ich w maszynce, gdyż puszczą olej i ciasto nie wyrośnie.

Śliwki, których użyjemy mają być suszone a nie wędzone. Wędzone śliwki mają zbyt intensywny smak.

Lubisz ciasta z dodatkiem orzechów włoskich? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pyszne ciasto marchewkowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *