Tort truskawkowy

Biszkopt z truskawkami

Bardzo prosty tort, którego największym atutem jest masa budyniowa przygotowana na świeżych truskawkach. Smak truskawek jest nie tylko wyczuwalny w tym cieście. Zdecydowanie wyczuwalne jest to, iż masa jest naturalna a nie zrobiona z proszku z torebki. Tort po wierzchu udekorowany jest świeżymi truskawkami i odrobiną masy truskawkowej.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Tort truskawkowy
Tort truskawkowy

Składniki na tort truskawkowy.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dkg mąki pszennej
  • 12 dkg cukru pudru
  • szczypta soli

Masa truskawkowa:

  • 30 dkg masła bez soli
  • 45 dkg truskawek + dodatkowe do dekoracji
  • 400 ml wody
  • 2 budynie śmietankowe (40 gr każdy)
  • 10 dkg cukru kryształu

Jak zrobić tort truskawkowy.

Biszkopt: do garnka wsypać sól i dodać białka. Ubijać do momentu, w którym białka dobrze się spienią i będą prawie sztywne. W tym momencie małymi partiami zacząć dodawać cukier puder, ubijając nieustannie. Żółtka rozmieszać widelcem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitych białek dodać płynne żółtka a następnie delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić biszkopt. Piec 40 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i wystudzić. Zimny przekroić tak aby powstały trzy blaty. Wszystkie blaty powinny być płaskie, jeśli tak nie jest odciąć wystającą górę z górnego blatu (użyjemy resztek do dekoracji).

Masa truskawkowa: truskawki zmiksować. Puree truskawkowe połączyć z wodą. Z całości odlać szklankę, resztę wlać do garnka i dodać cukier. Zagotować. Płyn truskawkowy w szklance połączyć z proszkiem budyniowym. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować zalać budyń. Zagotować ponownie i gotować przez minutę na średnim ogniu. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Miękkie masło rozetrzeć. Powinno mieć jasną, puszystą konsystencję. Do roztartego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń. Utrzeć całość na masę bez grudek. Masę podzielić na 3 części.

Pierwszy blat ciasta posmarować 1/3 masy, przykryć drugim blatem, na który wyłożyć kolejną część masy. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Ostatnią częścią masy obłożyć boki oraz wierzch ciasta. Część biszkoptową, która została po ścięciu górki z ciasta zmiksować. Pokruszonym biszkoptem obłożyć boki i górę ciasta. Ciasto po wierzchu udekorować truskawkami. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Tort truskawkowy
Tort truskawkowy

Warto wiedzieć robiąc tort truskawkowy.

Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 22-ch centymetrów.

Jeśli ciasto wyrośnie Wam idealnie i górna warstwa nie będzie miała lekkiej górki to super. Nie musicie nic ścinać. Do posypania boków możecie w takiej sytuacji użyć pokruszonych biszkoptów.

Szukasz przepisów na ciasta z truskawkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto z truskawkową pianką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *