Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty

Piernik na herbacie

Piernik jest jednym z tych tradycyjnych ciast, które bardzo lubię. Pełen aromatu i przypraw sprawia, iż zajadają się nim wszyscy.

piernik na herbacie
Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty

Przepisów na ciasto piernikowe jest wiele. W przyszłości podzielę się z Wami tymi pozostałymi, które znam.

Przepis na dzisiejsze ciasto należy do tych z gatunku łatwych. Jeśli chodzi o użyte składniki, nie są one bardzo wyrafinowane.

Nie oznacza to jednak, iż ciasto nie jest smaczne a wręcz przeciwnie. U mnie w domu wszyscy uwielbiają ten rodzaj piernika.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

piernik na czarnej herbacie
Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty

Składniki na piernik.

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki miodu (użyłam płynnego, prawdziwego miodu akacjowego)
  • 1 szklanka mocno zaparzonej czarnej herbaty
  • 1 szklanka cukru brązowego muscovado
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 jaja
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
piernik na miodzie
Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty

Jak zrobić piernik na czarnej herbacie.

Przygotowanie ciasta warto zacząć od zaparzenia herbaty, gdyż w momencie dodawania jej  na późniejszym etapie do pozostałych składników powinna być ona zimna. Torebkę czarnej herbaty zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do wystygnięcia.

Do dużej miski wsypać cukier, dodać do niego żółtka po czym ubijać całość mikserem na puszystą masę, około pięć minut.

Gdy cukier z żółtkami jest już ubity, stopniowo dodajemy najpierw miód a potem olej, cały czas kontynuując ubijanie.  Kolejno należy dodać herbatę, nie na raz a znów stopniowo, w małych ilościach.

W osobnej misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Do mokrych składników dodajemy po trochu składniki suche. Na chwilę nie przestajemy ubijać mikserem. Gdy składniki są już połączone, w osobnej misce ubijamy na sztywno białka dodając do ich ubijania szczyptę soli. Ubite białka delikatnie łączymy łyżką z pozostałymi składnikami.

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę i dziesięć minut.

Upieczone ciasto można udekorować czekoladą i posypać kolorowa posypką.

Smacznego!

piernik
Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty

Warto wiedzieć robiąc piernik.

Formę do pieczenia można wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Nie trzeba wtedy używać papieru.

Do mojego ciasta użyłam okrągłej formy z wycięciem. Można użyć dowolnej formy jednak upewnijmy się, iż jest ona dość duża. Moja miała średnicę dwudziestu ośmiu centymetrów.

Jeśi lubimy rodzyni oraz orzechy włoskie można je śmiało dodać do tego ciasta.

Lubisz desery z dodatkiem miodu? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Babeczki miodowe z sezonowymi owocami.

2 thoughts on “Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *