LEŚNY MECH

Ciasto "Leśny mech"

Zebrałam się w końcu w sobie i zrobiłam tak przez wszystkich lubiany “Leśny mech”. Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz postanowiłam zrobić to ciasto. Miałam raz już do niego podejście jakieś dwa lata temu. Posłużyłam się wtedy przepisem znalezionym w necie. Po upieczeniu ciasto wylądowało w koszu. Wyszło tragiczne. Konsystencja cegły. Pamiętam, iż wtedy powiedziałam sobie, iż jeśli zdecyduję się na ponowne zrobienie tegoż ciasta będzie to według mojego przepisu. Ten dzień nastał wczoraj.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Ciasto "Leśny mech"
Leśny mech

Składniki na ciasto “Leśny mech”.

Ciasto szpinakowe:

  • 15 dkg szpinaku mrożonego w liściach
  • 4 jajka (20 dkg)
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dkg cukru pudru
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

Krem cytrynowy:

  • 15 dkg serka mascarpone
  • 50 ml zimnej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 7 gr żelatyny

Krem malinowo-truskawkowy:

  • 5 dkg malin
  • 5 dkg truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 ml zimnej wody
  • 7 gr żelatyny
  • 10 dkg mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki (36%)

Dodatkowo:

  • świeże maliny, truskawki i borówki
Ciasto "Leśny mech"
Leśny mech

Jak zrobić ciasto “Leśny mech”.

Ciasto szpinakowe: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę (potrzebujemy 15 dkg szpinaku już po odciśnięciu z niego wody). Szpinak włożyć do wysokiego kubka, wlać olej. Zmiksować na masę o jednolitej konsystencji.

Jajka wbić do garnka, dodać szczyptę soli i cukier puder. Ubić na puszystą, niemalże białą masę. Powinno to zająć około 8 minut. Do ubitych jajek mniejszymi partiami wlać zmiksowany szpinak z olejem, cały czas ubijając.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitych składników w misce dodać mąkę. Delikatnie ale dość szybko wmieszać ją za pomocą drewnianej łyżki. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 55 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Kiedy zimne odkroić górną warstwę tak aby wyrównać ciasto. Kolejno ciasto przekroić na dwie połowy. Po środku jednej z połówek wyciąć szklanką koło o średnicy 9- centymetrów. Resztki ciasta, które zostały po odkrojeniu odłożyć na stronę. Dobrze aby chwilę podeschły. Kiedy zupełnie zimne i lekko podsuszone zmiksować je w malakserze lub pokruszyć drobno palcami.

Ciasto "Leśny mech"
Leśny mech

Masa cytrynowa: do kubka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach podgrzać ją przez 30 sekund w mikrofali. Do gorącej żelatyny wsypać cukier puder oraz wlać sok z cytryny. Wymieszać i schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno. Kiedy ubita dodać mascarpone i tężejącą żelatynę. Ubijać razem przez kilka sekund.

Pierwszy blat ciasta włożyć do formy, w której piekło się ciasto. Na blat wylać tężejącą masę cytrynową, na którą położyć blat ciasta z wyciętym środkiem (nie dociskać ciasta do masy). Ciasto wstawić do lodówki na 20 minut.

Masa malinowo-truskawkowa: do kubka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach włożyć do mikrofalówki na 30 sekund. Maliny i truskawki zmiksować po czym przetrzeć przez gęste sitko. Przetarte owoce wymieszać z gorącą żelatyną i cukrem pudrem. Śmietankę ubić na sztywno. Kiedy ubita dodać mascarpone i tężejące puree owocowe.

Ciasto, które było przez 20 minut w lodówce wyjąć. Tężejącą masą najpierw wypełnić wycięte w cieście kółko. W masę włożyć kilka borówek. Pozostałą masę wylać na ciasto (odłożyć 3-4 łyżki do udekorowania ciasta) i równomiernie wysmarować. Ciasto schłodzić przez 10 minut w lodówce aby masa lekko stężała. Ciasto wyjąć z formy. Po wierzchu i po bokach posmarować ciasto masą, którą posypać okruszkami ciasta. Górę ciasta udekorować malinami, borówkami i truskawkami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Ciasto "Leśny mech"
Leśny mech

Warto wiedzieć robiąc ciasto “Leśny mech”.

Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 22 centymetrów.

Ciasto piekłam w piekarniku bez termoobiegu. Upieczenie ciasta zajęło mi 55 minut. Zawsze przed wyjęciem ciasta z piekarnika upewnijcie się, iż jego środek jest upieczony. Ciasto lepiej chwilę dłużej potrzymać w piekarniku aniżeli miałoby być surowe.

Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik Baileys z truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *