Ciasteczka kakaowe

Ciasteczka kakaowe z brązowym cukrem

Z dzieciństwa pamiętam dość dobrze dwa rodzaje ciastek. Pierwsze były to ciasteczka z cukrem a drugie ciasteczka kakaowe.

Ciasteczka kakaowe smakowały mi niezmiernie głównie przez to, iż nie były zbyt słodkie. Do dzisiaj zresztą nie przepadam za przesłodzonymi deserami.

Ciasteczka przygotować możecie w kilka minut. Wyrobienie ciasta, wykrojenie ciastek i ich upieczenie zajmuje mniej niż 30 minut. Jeśli macie zatem ochotę na coś słodkiego, szybkiego do przygotowania upieczcie ciasteczka kakaowe.

Ciasteczka są kruche i świetnie pasują podane do herbaty czy kawy.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Ciasteczka kakaowe z brązowym cukrem.
Ciasteczka kakaowe

Składniki na ciasteczka kakaowe.

  • 7,5 dkg masła bez soli
  • 7,5 dkg margaryny
  • 8 dkg brązowego cukru jasnego
  • 5 żółtek
  • 26 dkg mąki pszennej
  • 3,5 dkg kakao
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasteczka kakaowe.

Do miski włożyć miękkie masło i margarynę, szczyptę soli oraz cukier. Utrzeć na masę o puszystej, jednolitej konsystencji.

Do utartej masy z cukru i tłuszczy dodać żółtka, po jednym nie na raz. Kontynuować ucieranie.

Mąkę i kakao przesiać przez sitko. Dodać do utartej masy. Wymieszać i wyrobić ciasto.

Ciasto rozwałkować. Grubość ciasta zależy od grubości ciasteczek, jakie chcemy uzyskać. Ja rozwałkowałam ciasto na grubość 0,5 centymetra.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasta. Można to zrobić za pomocą foremki do ciasta, radełka lub noża.

Ciasteczka układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 12 minut. Upieczone wystudzić.

Ciasteczka kakaowe z brązowym cukrem.
Ciasteczka kakaowe

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka kakaowe.

Ciasteczka nie są przesadnie słodkie dzięki wykorzystaniu brązowego cukru. Brązowy cukier, po który sięgniecie powinien być bardzo drobny. Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta zastąpcie cukier brązowy cukrem kryształem lub cukrem pudrem. Tutaj też ważne aby cukier kryształ był dość drobny.

Ciastka możecie zrobić z samego masła lub z samej margaryny. Przed użyciem wybranego tłuszczu ważne jednak aby był on miękki. Szybciej taki tłuszcz utrzecie i szybciej połączy się on z cukrem.

Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka maślane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *