Brzoskwiniowiec

Ciasto brzoskwiniowe z galaretką

Ciasta biszkoptowe z owocami i bitą śmietaną zawsze dobrze się prezentują i smakują fantastycznie. Do tego nie są wcale skomplikowane i do ich przygotowania wykorzystać można dowolnie wybrane owoce.

Ja na weekendzie skusiłam się na zrobienie ciasta brzoskwiniowego z jednego powodu. Swojego czasu jak szalona nakupiłam galaretek o przeróżnych smakach. I mimo tego, iż piekę ciasta dość często i część z tychże galaretek zdążyłam już wykorzystać to i tak mam w szafce jeszcze z 40 opakowań galaretek.

A jako, że w szafce miałam także brzoskwinie w puszcze zupełnie naturalne wydało mi się zrobienie ciasta z brzoskwiniami.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Brzoskwiniowiec z bitą śmietaną
Brzoskwiniowiec

Składniki na Brzoskwiniowiec.

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 8 dkg mąki pszennej
  • 8 dkg cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Brzoskwiniowa wstawka:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa (75 gr)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie (48 dkg brzoskwiń)
  • 320 ml syropu z brzoskwiń

Bita śmietana:

  • 300 ml wody
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1 galaretka brzoskwiniowa (75 gr)
  • 400 ml mleka
  • 2 bite śmietany Śnieżki (60 gr każda)

Dodatkowo:

  • 17 sztuk herbatników
  • 3,5 dkg gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciasto z brzoskwiniami.

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do ubitych białek partiami dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka rozmieszać. Do ubitych z cukrem białek dodać na przemian i partiami żółtka i mąkę z proszkiem. Mieszać delikatnie. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Wstawka brzoskwiniowa: syrop z brzoskwiń zagotować. Kiedy gorący rozpuścić w nim galaretkę i żelatynę. Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać do gorącej galaretki. Wymieszać i odstawić do stężenia.

Bita śmietana: wodę zagotować. Kiedy wrząca rozpuścić w niej galaretkę i żelatynę. Wymieszać i odstawić do stężenia. Do miski wlać zimne mleko, wsypać Śnieżki i ubić na sztywno. Do ubitych Śnieżek dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać.

Złożenie ciasta: ciasto biszkoptowe włożyć do formy do pieczenia, w której się piekło. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Wstawić do lodówki na 30 minut aby całość trochę stężała. Po 30-u minutach ciasto wyjąć z lodówki, wylać tężejącą bitą śmietanę. Na śmietanie ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Herbatniki polać rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki aby galaretki i śmietana dobrze stężały.

Brzoskwiniowiec z bitą śmietaną
Brzoskwiniowiec

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc ciasto brzoskwiniowe.

Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 26 na 17 centymetrów.

Jajka w momencie dodawania do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Duża puszka brzoskwiń zawierała dokładnie 320 ml soku brzoskwiniowego i 48 dkg brzoskwiń. Nie dodawałam dodatkowego soku brzoskwiniowego.

Lubisz ciasta z brzoskwiniami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rajską Fantazję.

2 thoughts on “Brzoskwiniowiec”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *