Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwiny z ogórkiem, jajkiem i rzodkiewką

Botwina już jest dostępna w sklepach i na marketach. Czekałam na nią długo więc tera szaleję i robię z niej różnorodne dania.

Chłodnik z botwinki z ogórkiem i rzodkiewką
Chłodnik z botwinki

Moje botwinowe szaleństwa rozpoczęłam od chłodnika z botwiny oraz gołąbków z boćwiny.

Dzisiaj dzielę się z Wami pierwszym przepisem. Jest to przepis na chłodnik z botwiny z dodatkiem ogórka, czosnku, rzodkiewki, koperku oraz cebulki zielonej. Wspomniane warzywa połączyłam z kefirem, śmietana kwaśną i jogurtem naturalnym a także sokiem z cytryny i doprawiłam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.

Chłodnik to wspaniała propozycja dania na zimno, które możecie podać w cieplejsze dni. Ja swój chłodnik serwuję z jajkiem.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chłodnik z botwinki.

  • 30 dkg buraków botwiny
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 400 ml kefiru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 4 jajka
  • 5 dkg łodygi botwinki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • mały pęczek zielonej cebulki lub szczypiorki

Jak przygotować chłodnik.

Buraczki z botwinki włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Kiedy miękkie, odlać wodę, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski.

Jajka ugotować na twardo (ja gotowałam jajka przez 6 minut). Ugotowane wystudzić, obrać a następnie każde z jajek przekroić na pół.

Ogórka obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć środek z ziarnami. Ogórka pokroić w kostkę.

Rzodkiewkę pokroić w małą kosteczkę, cebulkę oraz koperek również pokroić drobno.

Łodygi botwinki pokroić na bardzo małe kawałki.

W dużym kubku wymieszać sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, pieprz, sok z cytryny, kefir, jogurt oraz śmietanę.

Wszystkie pokrojone składniki (poza jajkami) przełożyć do miski. Do tej samej miski wlać sos z kubka. Wymieszać.

Chłodnik schłodzić w lodówce. Podawać z jajkami.

wiosenny chłodnik botwinkowy
Chłodnik z botwinki

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc chłodnik.

Użyłam ogórka sałatkowego, z którego wyciągnęłam środek. Sprawiło to, iż chłodnik nie podszedł wodą.

U mnie mały pęczek zielonej cebulki składał się z dwóch cebulek. Nie miałam szczypioru dlatego użyłam zielonej cebulki. Jeśli macie wybór między cebulką a szczypiorkiem sięgnijcie po to drugie.

Lubisz buraczki ćwikłowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrowa sałatka z awokado i buraka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *