Burger z selera

Nie jestem wegetarianką ale bardzo często jadam potrawy przygotowane tylko i wyłącznie z warzyw, w tym też burgery.

Do jednej z moich ulubionych zdecydowanie należą wegetariańskie burgery. Postaram się wkrótce podzielić się z Wami przepisem na nie.

Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na te wykonane tylko i wyłącznie z selera. Nadal oczywiście wegetariańskie 🙂

Zaserwowałam te burgery moim znajomym i byli oni bardzo zaskoczeni, że zamiast mięsa użyłam warzywa, gdyż nie byli tego w stanie stwierdzić po kilku pierwszych kęsach 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na burger z selera.

  • 60 dkg selera (korzeń)
  • 2 jaja
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • dodatkowo: ser żółty (opcjonalnie), pomidor, sałata, ogórek, sos tysiąca wysp, cebula, bułki do burgerów

Jak zrobić burgera z selera.

Selera obrać ze skórki, utrzeć na tarce o średnich oczkach. Utartego selera włożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Bardzo dokładnie wyrobić masę warzywną ręką. Formować kulki o średnicy około pięciu centymetrów, po czym spłaszczać je na dłoni na dowolną grubość. Moje burgery miały ponad dwa centymetry grubości 🙂 Burgery układać na papierze do pieczenia po czym włożyć je do piekarnika i piec 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia burgery należy przewrócić.

Gotowe burgery serwować z dowolnymi warzywami i sosem. Ja użyłam sosu tysiąca wysp ale można użyć ketchupu, majonezu, bbq czy nawet sosu czosnkowego.

burger wegetariański
Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc burgera z selera.

burger
Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp w wersji domowej to nic innego jak połączenie ketchupu, majonezu, sosu słodkiego chili i odrobiny soku pomarańczowego. Warto ten sos wypróbować, gdyż nadaje on potrawie lekko pikantny smak.

Lubisz dania z warzyw? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pasztet warzywny.

1 thought on “Burger z selera”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *