Biała zupa szparagowa z serem parmezan

Białe szparagi używam głównie do zup. Jak do tej pory nie wykonywałam z nich nic innego.

Biała zupa szparagowa z serem parmezan

Zielone szparagi natomist, goszczą u mnie w domu dość często, gdyż albo nadziewam nimi piersi kurczaka, albo gotuję je al dente i podaję z sosem holenderskim albo robię z nich zupę.

Według mnie białe szparagi są mniej intensywne w smaku aniżeli zielone, dlatego też warto jest je łączyć z wyrazistymi składnikami takimi jak chociażby ser parmezan, który wyostrza ich smak.

Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz.

Składniki na zupę ze szparagów.

  • 500 gr białych szparagów
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sera parmezan
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1/6 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki skwarków z boczku

Jak zrobić zupę z białych szparagów.

Szparagi ugotować w bulionie warzywnym do miękkości. W osobnym garnku na oliwie delikatnie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę (średni ogień na złoty kolor). Ugotowane i lekko już przestudzone szparagi pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do cebuli i zalać całość bulionem warzywnym, w którym uprzednio gotowały się szparagi. Dodać sól, pieprz i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać ser parmezan. Tak przygotowaną zupę zmiksować a następnie przetrzeć przez gęste sitko. Zupę serwować z odrobiną orzeszków piniowych i skwarkami z boczku.

Biała zupa szparagowa z serem parmezan

Smacznego!

Co warto wiedzieć gotując zupę ze szparagów.

Białe szparagi są dość włókniste dlatego najlepiej jest nie używać ich dolnych części. Szparaga powinniśmy nagiąć i użyć tylko jego górną część od miejsca, w którym po nagięciu pękł.

1 thought on “Biała zupa szparagowa z serem parmezan”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *