Bananowiec

Biszkopt z masą bananową

Bananowiec to niezwykłe ciasto, które polubią wszyscy domownicy.

Oprócz głównego składnika, którym są banany w cieście tym znajdziemy także galaretkę i śmietanę kremówkę.

Ciasto jest dość proste do zrobienia i warto po nie sięgnąć jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości czymś oryginalnym.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto z bananami.

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa bananowa:

  • 3 pełne łyżki żelatyny
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 20 dkg mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 bananów
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 400 ml wody
Bananowiec

Jak zrobić ciasto z masą bananową.

5 bananów ułożyć na blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 10 minut. Upieczone wystudzić i zmiksować.

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z odrobiną soli. Kiedy ubite stopniowo dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia. Małymi ilościami dodawać do ubitych białek mąkę, cały czas delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylać do formy do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Masa bananowa: Żelatynę zalać ośmioma łyżkami zimnej wody. Odstawić na pięć minut do napęcznienia. Po pięciu minutach podgrzać i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Żelatyna powinna być chłodna ale ma mieć lejącą konsystencję.

Śmietanę kremówkę ubić na pół-sztywno. Dodać mascarpone, cukier puder oraz zmiksowane banany. Ubijać, aż masa dobrze zgęstnieje. Na końcu dodać lejącą żelatynę. Bardzo dokładnie całość wymieszać.

W 400 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę wiśniową. Schłodzić.

Na ciasto biszkoptowe wylać masę bananową. Po wierzchu masę udekorować krojonym bananem. Całość zalać tężejącą galaretką wiśniową. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Bananowiec

Warto wiedzieć robiąc ciasto z bananami i galaretką.

Kupując żelatynę upewnijmy się, iż nie jest to żelatyna w stylu fix. Jeśli tak jest musimy bardzo znacząco zwiększyć jej ilość.

Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała średnicę 24-ech centymetrów.

Lubisz ciasta z owocami? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Bezglutenowe batony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *