Babka czekoladowa

Babka czekoladowa z czekoladą i kakao

Intensywnie czekoladowa babka, która sprawdzi się idealnie podana na stół w te Święta. Jeśli tak jak i ja Święta spędzacie w domu oznacza to, iż nie pieczecie pięciu różnych ciast a skupiacie się wyłącznie na jednym lub dwóch. No chyba, że macie sporą rodzinę 🙂

Ja jestem sama z mężem więc nam jedno maksymalnie dwa ciasta wystarczą. Jednym z ciast, które już zrobiłam jest babka czekoladowa. Zastanawiam się nad jeszcze jednym ale może skończy się na ciasteczkach 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Babka z kakao i czekoladą.
Babka czekoladowa

Składniki na babkę czekoladową.

  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru pudru
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 6 dkg mąki ziemniaczanej
  • 3 dkg kakao
  • 15 dkg masła bez soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • 1/4 łyżeczka soli

Polewa czekoladowa:

  • 10 dkg mlecznej czekolady
  • 5 dkg białej czekolady

Dodatkowo:

  • odrobina margaryny i bułka tarta do wysmarowania formy

Jak zrobić babkę czekoladową.

Jajka włożyć do miski, dodać cukier puder po czym ubić na puszystą, niemalże białą masę. Zajęło mi to 8 minut (ubijałam robotem kuchennym).

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko z proszkiem, kakao i solą.

Masło i czekoladę rozpuścić (w mikrofali lub w kąpieli wodnej). W momencie dodania do ciasta powinny być bardzo gorące.

Do ubitych jajek wsypać suche składniki, szybko ale delikatnie wymieszać drewnianą łyżą. Na koniec wlać gorące masło z czekoladą. Wymieszać i wylać do formy na babkę uprzednio lekko wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.

Babkę włożyć do piekarnika nagranego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.

Polewa: czekoladę mleczną oraz czekoladę białą rozpuścić. Polać babkę najpierw czekoladą mleczną a następnie czekoladą białą.

Babka z czekoladą i kakao.
Babka czekoladowa

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc babkę czekoladową.

Wszystkie składniki, których użyjemy do upieczenia babki powinny być w temperaturze pokojowej.

Użyłam formy na babkę z tuleją. Średnica formy miała 22 centymetry.

Sięgnęłam po ciemne kakao bez dodatku cukru.

Po wierzchu babkę udekorowałam posypką cukrową w kształcie kwiatków.

Lubisz babki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Babkę piaskową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *