Amerykańskie naleśniki na kefirze

Naleśniki na kefirze

Puszyste, lekkie i pyszne w smaku naleśniki amerykańskie zrobione na kefirze.

naleśniki z syropem klonowym
Amerykańskie naleśniki na kefirze

Naleśniki amerykańskie to okrągłe, małe placuszki zrobione z ciasta na bazie jajek, mąki i mleka.

Ciasto robi się w taki sam sposób jak ciasto na tradycyjne naleśniki. Jego konsystencja jest jednak gęstsza dzięki użyciu większej ilości mąki.

Takie naleśniki zrobiłam w sobotę na śniadanie. Podałam z syropem klonowym i świeżymi owocami.

Razem z mężem nie byliśmy w stanie zjeść wszystkich naleśników na raz. Te, które nam zostały włożyłam do lodówki. Nie zostały one tam zbyt długo, gdyż mąż w ciągu całego dnia wszystkie podjadł.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na naleśniki amerykańskie.

  • 15 dkg mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 250 ml kefiru
  • 3 łyżki topionego masła plus dodatkowe masło do smażenia

Do serwowania: owoce, syrop klonowy.

Jak zrobić puszyste naleśniki.

Do miski wbić jajko, dodać sól, cukier, kefir oraz topione masło. Ubijać kilka sekund ubijaczką po czym dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Kontynuować ubijanie do momentu dokładnego połączenia się składników. Gotowe ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

Patelnię posmarować topionym masłem, rozgrzać. Kiedy patelnia jest gorąca łyżką nakładać okrągłe placki. Placki smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki podawać z dżemem, owocami, czekoladą czy syropem klonowym.

naleśniki z owocami
Amerykańskie naleśniki na kefirze

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc puszyste naleśniki.

Masło, którego użyjecie powinno mieć płynną konsystencję a jednocześnie być zimne albo co najmniej letnie.

U mnie zarówno masło jak i kefir były bez laktozy. Ale to głównie ze względu na moją na nią nietolerancję.

Lubisz naleśniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki z kurczakiem i sosem paprykowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *