Serowe, pachnące oregano i wypełnione szynką, ślimaki z ciasta francuskiego. Przygotować można je zarówno na domowym cieście francuskim jak i na cieście kupnym. Do przygotowania tej pysznej przekąski poza ciastem francuskim potrzebny jest nam ser żółty, szynka, odrobina ketchupu oraz suszone oregano. Ser oraz szynkę układamy na cieście, smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami. Całość zawijamy, kroimy na plastry, układamy na blasze i pieczemy. Te ślimaki z ciasta francuskiego są super jako przekąska imprezowa, przekąska zabrana na piknik jak również wypiek podany na śniadanie oraz na kolację. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem.
- 300 g ciasta francuskiego
- 100 g tartego sera żółtego
- 200 g szynki w plastrach
- 1 łyżeczka oregano
- 3 pełne łyżki ketchupu

Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem.
Wyjęte bezpośrednio z lodówki ciasto francuskie rozwinąć, po czym ułożyć na nim plastry szynki, które to plastry posmarować ketchupem i oprószyć oregano. Kolejno, całość posypać tartym serem żółtym i zaczynając od jednego z krótszych boków zwinąć w rulon. Następnie tenże rulon pokroić na kawałki o szerokości 1,5-2 centymetra i ułożyć je w pozycji poziomej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z gotowanymi ślimakami z ciasta francuskiego wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25-26 minut. Po wyjęciu z piekarnika a przed podaniem ślimaczki wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem.
Ser żółty po jaki sięgam najczęściej robiąc tą przekąskę, to ser Gouda lub tarty ser mozzarella.
Jeżeli chodzi o szynkę to dobrze sprawdzi się w tym daniu zarówno szynka wędzona jak i szynka gotowana. Może to być szynka wieprzowa lub drobiowa.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 10 sztuk ślimaków wypełnionych serem i szynką.
Ciasto francuskie kupić można w płatach, które są cienkie lub grube. W tym przepisie polecam wykorzystać grubo-wałkowane płaty ciasta francuskiego.
Lubisz dania z ciasta francuskiego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto francuskie z pepperoni.


Chętnie takie zrobię. Na pewno będą smakowały.
Nigdy takich nie robiłam. Wyglądają bardzo smacznie.