Roladki z naleśników szpinakowych
|||

Roladki naleśnikowe z łososiem

Z placków naleśnikowych wyczarować można całe mnóstwo pysznych dań. Naleśniki podawać można z ulubionym nadzieniem bądź wykorzystać je jako bazę innych dań. Wspaniale smakują faszerowane mięsem i zapiekane w sosie pomidorowym lub nadziewane warzywami i zapiekane w sosie serowym. Ciekawym sposobem na wykorzystanie naleśników jest zastąpienie nimi placków tortilli i przygotowanie na ich podstawie roladek. Aby nieco urozmaicić smakowo, ale także i wizualnie takie roladki, fajnie jest je zrobić z naleśników szpinakowych. Te roladki naleśnikowe świetnie sprawdzą się podane naszym gościom jako przekąska. Można je także zabrać do pracy czy do szkoły i zajadać się nimi na lunch lub podać je na kolację.

Przygotowanie roladek naleśnikowych zaczynam od usmażenia naleśników. Usmażone naleśniki studzę i dopiero kiedy są dobrze zimne smaruję je serkiem kremowym. W tych roladkach dobrze sprawdza się serek o smaku czosnkowym, gdyż łączy się on świetnie zarówno z wędzonym łososiem jak i ze szpinakiem. Kolejnym składnikiem, po który sięgam wypełniając te roladki jest wędzony łosoś. Łososia kupuję w plastrach, a przed ułożeniem na naleśnikach kroję owe plastry na mniejsze kawałki. I ostatni składnik, który dodaję to liście szpinaku. Można dodać surowe liście, ja jednak lubię podsmażyć je na patelni, gdyż dzięki temu puszczają wodę i stają się miękkie. Posmarowane serkiem i wypełnione łososiem oraz szpinakiem roladki zwijam w rulon, a następnie kroję na małe kawałki, które posypuję ziarnami sezamu. Przed podaniem roladki przetrzymuję w lodówce, owinięte folią spożywczą bądź w pudełku z pokrywką. Polecam Wam poniższy przepis na roladki naleśnikowe z łososiem i mam nadzieję, iż przypadną Wam do gustu.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Roladki z naleśników szpinakowych
Roladki naleśnikowe

Składniki na roladki naleśnikowe z łososiem.

  • 4 sztuki naleśników szpinakowych
  • 15 dkg serka kremowego o smaku czosnkowym np. Philadelphia
  • 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
  • 15 dkg wędzonego łososia
  • 8 dkg liści szpinaku
Roladki z naleśników szpinakowych
Roladki naleśnikowe

Jak zrobić roladki naleśnikowe z łososiem.

Naleśniki szpinakowe zrobiłam według przepisu TUTAJ.

Patelnię z powłoką nieprzywierającą wstawić na ogień, rozgrzać i kiedy gorąca włożyć liście szpinaku. Mieszając od czasu do czasu, trzymać szpinak na ogniu przez około 2 minuty. Przesmażony szpinak wystudzić.


Na blacie kuchennym ułożyć naleśniki, które dokładnie posmarować serkiem kremowym. Pośrodku każdego z naleśników ułożyć linię ze szpinaku oraz linię z łososia. Tak przygotowane naleśniki zwinąć w rulon, po czym pokroić na kawałki o długości około 4-ch centymetrów każdy. Roladki postawić w pozycji pionowej na talerzyku do serwowania i posypać ziarnami czarnego sezamu.

Roladki z naleśników szpinakowych
Roladki naleśnikowe

Warto wiedzieć robiąc roladki naleśnikowe z łososiem.

Z podanych ilości składników wychodzi około 20 sztuk roladek.

Jeśli szpinak przesmażamy na patelni, która nie ma powłoki nieprzywierającej, to do podsmażenia dodać należy odrobinę oleju bądź oliwy z oliwek.

Serek o smaku czosnkowym zastąpić można serkiem kremowym o smaku naturalnym i dodać do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Plastry łososia przed ułożeniem na serku kroję w cienkie paseczki.

Lubisz dania z naleśników? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki z serem.

Roladki z naleśników szpinakowych
Roladki naleśnikowe
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Roladki naleśnikowe z łososiem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *