Smarowidło z soczewicy
|||||||

Pasta kanapkowa z zielonej soczewicy

Prosta pasta kanapkowa z zielonej soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów, ziół oraz przypraw to smarowidło, które koniecznie musicie przygotować. Smakuje fantastycznie na świeżym pieczywie, podana na śniadanie, kolację bądź jako przekąska. Przygotowanie pasty kanapkowej z soczewicy jest ekstremalnie szybkie oraz proste. Jako, iż jej podstawą jest soczewica z puszki, nie ma potrzeby gotowania czegokolwiek. Soczewicę należy odlać z zalewy, włożyć do blendera i połączyć z pozostałymi składnikami poprzez zmiksowanie.

Bez dwóch zdań tę pastę kanapkową robi się w mniej niż 5 minut, dlatego też jest idealna na momenty, w których nie mamy ochoty na gotowanie lub nie wiemy co zaserwować na przykład na śniadanie. W domowej spiżarni warto jest mieć soczewicę w puszce, gdyż nigdy nie wiadomo kiedy może nam się przydać. Zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na pastę kanapkową z zielonej soczewicy. Smacznego 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Smarowidło z soczewicy
Pasta kanapkowa

Składniki na pastę kanapkową z zielonej soczewicy.

  • 30 dkg zielonej soczewicy z puszki
  • 1/2 łyżki marynowanego pieprzu zielonego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 5 dkg suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
Smarowidło z soczewicy
Pasta kanapkowa

Jak zrobić pastę kanapkową z zielonej soczewicy.

Zieloną soczewicę z puszki wylać na sitko bądź na durszlak, odsączyć z zalewy po czym włożyć do blendera. Dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, ziarna marynowanego pieprzu zielonego, sól, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę. Miksować do momentu uzyskania kremowej, w miarę jednolitej konsystencji. Pastę z zielonej soczewicy przełożyć do pojemniczka lub miseczki, przykryć i wstawić do lodówki. Podawać jako dodatek do pieczywa.

Smarowidło z soczewicy
Pasta kanapkowa

Warto wiedzieć robiąc pastę kanapkową z zielonej soczewicy.

Zieloną soczewicę odlałam z zalewy na sitko, nie płukałam jej wodą.

Oliwę z oliwek zastąpić można oliwą, w której marynowane są suszone pomidory. Ja po tę właśnie oliwę z suszonych pomidorów sięgam najczęściej kiedy robię pastę kanapkową z soczewicy.

Marynowanego zielonego pieprzu nie można zastąpić pieprzem mielonym. To pieprz marynowany nadaje tej paście niepowtarzanego smaku.

Lubisz dania z zielonej soczewicy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z pieczarek i soczewicy.

Smarowidło z soczewicy
Pasta kanapkowa
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta kanapkowa z zielonej soczewicy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *