Jajka faszerowane szynką
|||

Jajka nadziewane szynką, chrzanem i jabłkiem

Nadziewane jajka to potrawa, która kojarzy mi się z Wielkanocą. Jajek w takiej formie na pewno nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Nadziewane jajka są świetną propozycją na jedną z wielkanocnych przekąsek. Tego rodzaju jajka oczywiście możemy przygotować nie tylko w tym okresie. W każdym innym czasie podane na śniadanie czy na kolację sprawdzą się fantastycznie.

W okresie wielkanocnym na stole gości szynka wędzona. Taką to właśnie szynkę dodałam do nadzienia, którym wypełniłam jajka. Wędzona szynka nadaje jajkom prawdziwie świątecznego wyrazu. Do tego jeszcze chrzan i jabłko. Święta z tak przygotowanymi jajkami na pewno będą smaczne 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na nadziewane jajka.

  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 łyżka wody
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g wędzonej szynki

Jak zrobić jajka nadziewane szynką.

Jajka ugotować na twardo w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Gotowanie jajek powinno zająć 7 minut. Ugotowane jajka zalać zimną wodą, wystudzić a następnie obrać.

Jabłko obrać ze skórki, pokroić na bardzo małą kostkę. Pokrojone jabłko włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę wody. Gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kawałki jabłka będą miękkie. Po ugotowaniu wystudzić.

Każde jajko rozkroić na pół, wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Do żółtek dodać szczyptę soli, pieprzu, śmietanę oraz chrzan. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Kiedy masa praktycznie nie ma w sobie grudek dodać kawałki gotowanego jabłka oraz pokrojoną w paski szynkę. Połączyć dokładnie wszystkie składniki.

Każdą połówkę jajka wypełnić nadzieniem z szynki, chrzanu i jabłka. Dodatkowo jajka można udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Jajka faszerowane szynką
Jajka faszerowane

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc jajka z szynką i chrzanem.

Jajka z szynką i chrzanem
Jajka nadziewane szynką, chrzanem i jabłkiem

Jabłko, którego użyłam po ugotowaniu miało wagę 6 dkg.

Sięgnęłam po wędzoną szynkę i Wam również proponuję wykorzystanie takiej szynki właśnie.

Lubisz jajka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Jajka po szkocku.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *