Bułeczki z czosnkiem są fajnym dodatkiem do zup, przekąsek w tym mini kanapek. Pasują podane jako dodatek do dań wegetariańskich i dań mięsnych.
Podstawą bułeczek jest ciasto drożdżowe na mleku i jogurcie. Czosnkowego aromatu bułeczkom nadaje świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszany jest z natką pietruszki i serkiem kremowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułki czosnkowe.
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 3/4 łyżeczki soli
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 4 duże ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- szczypta soli
- 15 dkg serka kremowego
Jak zrobić bułeczki czosnkowe.
W kubeczku wymieszać drożdże, cukier, mleko, jogurt i jajko. Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz mokre składniki z kubka. Wyrabiać ciasto przez 5 minut. Wyrobione przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Czosnek przegnieść przez praskę, dodać drobno krojoną natkę pietruszki, szczyptę soli i serek kremowy. Wymieszać.
Wyrośnięcie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 na 25 centymetrów. Farsz podzielić na dwie części, rozsmarować na każdym kawałku ciasta. Ciasta zwinąć w rulony, wzdłuż dłuższego boku. Każdy rulon pokroić na kawałki o szerokości 3-ech centymetrów. Nie układać kawałków osobno a zostawić je w rulonie. Na przemian jeden kawałek układać na prawo, drugi na lewo tak aby oba miały zachodziły na siebie 1/3 ciasta.
Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Ułożyć na formie do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Piekarnik rozgrzać o 180 stopni Celsjusza. Bułeczki piec na złoty kolor przez 20-25 minut.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc bułeczki czosnkowe.
Możecie oczywiście bułeczki oddzielić od siebie w momencie układania ich na blasze. Możecie również zrobić bułki większego rozmiaru.
Serek kremowy, po który trzeba sięgnąć to serek Light Cheese albo Philadelphia.
Po wymieszaniu drożdży z jogurtem i mlekiem nie odstawiałam ich do wyrośnięcia.
Lubisz bułeczki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki drożdżowe z cebulą i boczkiem.
kocham wszystko co ma w sobie czosnek!
Ja też 🙂 Nie mogę się nim co prawda przejadać ale od czasu do czasu dlaczego nie?:D