Zimna przekąska z ogóka
|||

Rolada z ogórka

Rolada z ogórka czyli, ogórek sałatkowy wypełniony serkiem kremowym i przyprawami. Jest to idealna przekąska na zimno, którą podać można naszym gościom.

Mam to szczęście, iż posiadam małą działkę i właśnie z niej są moje ogórki. Pierwsze świeże ogórki z tym roku mam już dostępne. Nie kisiłam ich jeszcze, ale na pewno niedługo zrobię kilka słoików. Ogórki wykorzystałam już za to na świeżo, robiłam ostatnio z nich ogórki nadziewane serkiem kremowym z suszonymi pomidorami, szynką i natką pietruszki. Tak przygotowane ogórki podałam z tostami, zamiast wędliny. Bardzo wszystkim smakowały.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę z ogórka.

  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 150 g serka kremowego (light cheese)
  • 5 suszonych pomidorów (w oliwie)
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki

Jak zrobić roladę z ogórka.

Ogórka rozciąć wzdłuż i usunąć nasiona. Jajko ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte jajko połączyć z serkiem, pokrojoną natką pietruszki oraz drobno krojonymi pomidorami suszonymi. Wymieszać. Częścią farszu nadziać połówki ogórka, po czym złożyć je w jedną całość.

Szynkę parmeńską ułożyć na foli aluminiowej, plasterek przy plasterku – mają na siebie lekko zachodzić, posmarować pozostałym farszem. Plastry szynki ułożone obok siebie mają być tak szerokie, jak długi jest ogórek. Nadzianego i złożonego w całość ogórka ułożyć na jednym końcu szynki posmarowanej serkiem i zacząć rolować. Po zrolowaniu, roladę włożyć do lodówki, schłodzić przez co najmniej dwie godziny.

Warto wiedzieć robiąc roladę z ogórka.

Zimna przekąska z ogóka
Ogórek z serem

Do rolady nie dodawałam soli, gdyż szynka parmeńska sama w sobie jest dość słona.

Szynkę parmeńską zastąpić można szynką prosciutto.

Lubisz ogórka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ogórkowe gazpacho.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Rolada z ogórka
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Fajne zawijańce ale ja lubię takie z ogórkami konserwowanymi krakus, sa bardzo chrupiące i słodkawe. Pasują do szynki parmeńskiej.

  2. Fajne zawijańce na pewno wypróbuję ale z korniszonami krakus, też je lubię bo są słodkawe i chrupkie. Dodaję je też do sałatki ziemniaczanej a ta jest idealna do mięs z grilla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *