Sos czosnkowy przepis
|

Sos czosnkowy

Jeżeli raz spróbujecie sosu czosnkowego z przepisu poniżej, to jestem pewna, że będziecie do niego często powracać. Sos ten jest nie tylko bardzo prosty w przygotowaniu, ale także świetnie smakuje. Robiłam go mnóstwo razy i za każdym razem słyszałam niezliczoną ilość pochlebnych komentarzy na jego temat. Sos doskonale komponuje się z drobiem, wszelkiego rodzaju grillowanym mięsem i warzywami, kanapkami, kebabem, a nawet można go wykorzystać jako sos do sałatek.

Do zrobienia tego prostego sosu czosnkowego wystarczą tylko trzy składniki: jogurt naturalny, ser feta i świeży czosnek. Jeśli chodzi o sprzęt, to mam nadzieję, iż jesteście posiadaczami działającego blendera, ponieważ jest on konieczny do połączenia wszystkich składników w jedną całość.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Sos czosnkowy przepis
Domowy sos czosnkowy

Składniki na sos czosnkowy.

  • 250 g sera feta
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku

Jak zrobić sos czosnkowy.

Do miski lub wysokiego plastikowego pojemnika włóż przegnieciony przez praskę czosnek, jogurt naturalny i ser feta. Blenduj do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji sosu. Przed podaniem sos włóż na godzinę do lodówki. Smacznego.

Sos czosnkowy przepis
Domowy sos czosnkowy

Warto wiedzieć robiąc sos czosnkowy.

Do sosu nie należy dodawać dodatkowej soli, gdyż ser feta jest słony i nadaje sosowi wystarczająco słonego smaku.
Jeśli lubisz czosnek, to z pewnością możesz dodać go więcej aniżeli cztery ząbki. Sos robię tylko i wyłącznie ze świeżego czosnku, nie używam czosnku suszonego w proszku ani puree czosnkowego z tubki.

Jeśli jesteś fanem sosów wypróbuj nasz przepis na Sos pieczarkowy.

Sos czosnkowy przepis
Domowy sos czosnkowy
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sos czosnkowy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam sosu czosnkowego z fetą, a pomysł jest świetny i szybki. W dodatku wygląda dużo zdrowiej niż śmietanowo – majonezowy. Wypróbuję na pewno. Mniam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *