Kiedy po raz pierwszy jadłam to ciasto, a było to kilka lat temu, nie przyszło mi do głowy, iż coś na słodko wykonane z marchewki może być, aż tak pyszne.

Wydaje mi się, iż przez to, że marchewka jest warzywem niektóre osoby są nadal dość sceptycznie nastawione do tego ciasta. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż marchewka z natury lekko słodka, po połączeniu z cynamonem oraz orzechami włoskimi, traci swój smak warzywa.
Ciasto marchewkowe, na które przepis znajdziecie poniżej jest jednym z najlepszych ciast zrobionych z marchewki jakie jadłam. Jest intensywne, aromatyczne w smaku i nieprzesadnie słodkie. Śmiało polecam Wam ten przepis na ciasto marchewkowe.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto marchewkowe.
Ciasto:
- 340 g marchewki (obranej)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 300 g cukru brązowego jasnego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 duże jajka
- 240 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 260 g mąki pszennej
Masa z serka kremowego:
- 250 g serka kremowego (e.g. Philadelphia)
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- plus otarta skórka z jednej cytryny
Dodatkowo: forma do pieczenia (okrągła, moja miała średnicę 25 cm), margaryna i bułka tarta do wysypania formy.
Jak zrobić ciasto marchewkowe.
Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, sól, sodę oraz cynamon. W osobnej misce ubić na puszystą masę żółtka wraz z brązowym cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Gdy masa jest już puszysta, stopniowo dodawać wolnymi strużkami olej, cały czas kontynuując ubijanie. Do płynnej masy dodać suche składniki, nie na raz a partiami, cały czas przy tym dokładnie ubijając najlepiej mikserem.
Marchewkę zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach, dodać do ciasta i wymieszać całość. Kolejno, dodać także orzechy włoskie posiekane na większe kawałki. Białka ubić na sztywno, można dodać szczyptę soli do ubijania. Ubite białka włożyć do ciasta, wymieszać delikatnie za przy pomocy drewnianej łyżki. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto. Ciasto marchewkowe piec w 180 stopniach Celsjusza przez co najmniej godzinę.
Serek kremowy wymieszać energicznie z sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz otartą skórką z cytryny.
Wystudzone ciasto marchewkowe posmarować po górze masą z serka kremowego i udekorować orzechami.
Warto wiedzieć robiąc ciasto marchewkowe.

Forma do pieczenia, której użyłam miała średnicę 25-u centymetrów i dlatego też ciasto piekłam godzinę. W zależności od wielkości formy jakiej użyjecie ciasto może być w piekarniku nieco krócej lub dłużej. Najlepiej sprawdzić górę ciasta. Jeśli jest dobrze wyrośnięta i po dotknięciu nie opada ku środkowi oznacza to, iż ciasto jest upieczone.
Lubisz ciasta z warzyw? Jeśli tak wypróbuj nasz przepis na Świąteczny sernik dyniowy.

Dodaj komentarz