Fasolka szparagowa
||

Fasolka szparagowa z bułką i masłem

Dzisiaj królową na moim stole jest żółta fasolka szparagowa. Fasolkę po ugotowaniu w wodzie podaję z dodatkiem podsmażonej na maśle bułki tartej. Tak przygotowana fasolka sprawdza się podana jako dodatek do innych dań, ale nie tylko. Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem może być podana na danie główne.

W moim w domu fasolkę w poniższy sposób, robię tylko w sezonie, gdyż wiadomo, iż świeża fasolka jest najlepsza. Nie użyłabym do tego dania fasolki mrożonej, ponieważ nie ma ona tego samego smaku co ta świeża. Obecnie w sklepach i na ryneczkach zakupić można świeżą fasolkę szparagową. Myślę, iż warto po nią sięgnąć i podać ją na obiad.

Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na fasolkę szparagową z bułką i masłem.

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka soli
  • 50 g masła lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej

Jak zrobić fasolkę szparagową z bułką i masłem.

Gotowana fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem
Fasolka szparagowa z masłem

Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, a następnie ugotować w wodzie osolonej jedną łyżką soli – ja fasolkę gotuję przez około 10 minut. Po ugotowaniu fasolkę wykładamy na durszlak i odstawiamy na chwilę do odsączenia.

W międzyczasie na patelni rozpuścić masło i kiedy jest już płynne dodać bułkę tartą. Bułkę smażyć na maśle, na małym ogniu przez 30 sekund. Ciepłą fasolkę szparagową podawać polaną masłem z bułką tartą.

Warto wiedzieć robiąc fasolkę szparagową z bułką i masłem.

Fasolka gotowana
Fasolka z bułką i masłem

Fasolkę podawać na ciepło tylko i wyłącznie, gdyż zimna traci swój smak.

W garnku, w którym gotujemy fasolkę powinno być dość sporo wody. Powinna ona zakryć fasolkę, a nawet dość sporo ponad nią wystawać.

Lubisz dania tylko i wyłącznie z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Marchewkowo-ziemniaczane kulki.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Fasolka szparagowa z bułką i masłem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *