Pieczarki faszerowane serem
||||

Pieczarki faszerowane fetą

Pieczarki faszerowane serem feta, to przystawka którą niedawno robiłam. Najlepsze do faszerowania są duże kapelusze pieczarek, ja polecam pieczarki portobello, których też zresztą użyłam w poniższym przepisie. Można oczywiście wykorzystać mniejsze pieczarki ale wtedy naprawdę będziemy musieli się napracować.

Nadzienie do faszerowania grzybów może być bardzo różne. Najprostsze jest chyba to robione z sera i bułki tartej lub z natki pietruszki i masła. Kapelusze pieczarek wypełnić można także boczkiem i serem bądź szpinakiem. Pieczarki faszerowane, na które przepis mam dla Was dzisiaj wypełniłam nadzieniem z sera feta.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczarki faszerowane fetą.

  • 4 duże pieczarki portobello
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • 1 jajko
  • szczypta białego pieprzu
  • 1 mała cebulka zielona
  • 1 łyżka bułki tartej
Pieczarki z fetą
Faszerowane pieczarki

Jak zrobić pieczarki faszerowane fetą.

Kapelusze grzybów oczyścić ściereczką bądź usunąć z nich skórkę – jeśli grzyby są dobrze oczyszczone, nie ma potrzeby usuwania skórki. Najlepiej jest grzyby przetrzeć ręcznikiem papierowym, nie myć ich w wodzie. Po umyciu grzyby nasiąkają wodą.

W miseczce wymieszać pokrojony w kostkę ser feta, drobno pokrojoną cebulkę, świeże oregano, jajko, bułkę tartą oraz szczyptę pieprzu białego. Kapelusz każdej pieczarki wypełnić farszem. Faszerowane grzyby ułożyć na blaszce do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Grzyby podawać na przystawkę bądź jako dodatek do obiadu.

Pieczarki z fetą
Faszerowane pieczarki

Warto wiedzieć robiąc faszerowane pieczarki.

Portobello można podać na zielonej sałacie albo zaserwować z sosem. Dobrze łączą się na przykład z sosem z zielonego pieprzu.

Lubisz pieczarki? Jeśli tak to sprawdź nasz przepis na Sałatkę z faszerowanymi pieczarkami.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczarki faszerowane fetą
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *