Ciasto z jabłkami
|

Kruche ciasto jabłkowe

To kruche ciasto jabłkowe jest jednym z lepszych jakie do tej pory miałam okazję jeść.

Ciasto z jabłkami
Szarlotka z jabłkami

Najbardziej tradycyjne ciasto w Polsce to z pewnością szarlotka i to właśnie na szarlotkę dzisiaj Was zapraszam. Myślę, iż to ciasto uda się nawet tym, którzy w kuchni nie czują się zbyt komfortowo.

Przygotowanie ciasta zaczynam od zrobienia ciasta kruchego. Jego podstawą jest mąka, cukier, jajko, tłuszcz i przyprawy. Po połączeniu ze sobą wspomnianych składników i wyrobieniu ciasta, wkładam je na jakiś czas do lodówki, aby chwilę odpoczęło. W tym czasie zajmuję się podsmażeniem jabłek. Osobiście dość często zdarza mi się podsmażać jabłka przed ich dodaniem do ciasta. Po wyjęciu ciasta z lodówki, cienko je wałkuję, połową wykładam formę do pieczenia i układam uprzednio podsmażone jabłka. Na wierzchu jabłek kładę drugi płat rozwałkowanego ciasta. Całość piekę na złoty kolor. Upieczone ciasto lekko studzę i podaję posypane cukrem pudrem. Polecam Wam poniższy przepis na kruche ciasto jabłkowe i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kruche ciasto jabłkowe.

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 150 g margaryny bądź masła
  • 1 łyżka smalcu

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek (dowolny rodzaj byle nie były zbyt miękkie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Jak zrobić ciasto jabłkowe.

Jak zrobić kruche ciasto? Na stolnicę sypiemy mąkę, cukier, proszek, sodę oraz zimne, pokrojone w kostkę masło wraz ze smalcem. Siekamy wszystkie składniki.

Gdy składniki zaczynają schodzić się w całość dodajemy do nich śmietanę, roztrzepane widelcem jajko oraz żółtko i delikatnie wyrabiamy. Może się zdarzyć, iż ciasto będzie lepkie, ale wtedy wystarczy je tylko delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Jabłka kroimy w kostkę wielkości jednego centymetra, przekładamy do garnka wraz z cukrem oraz cynamonem. Podsmażamy na małym ogniu przez około 15 minut. Przed wyłożeniem na ciasto lekko schładzamy.

Zimne ciasto kruche wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie równe części i wałkujemy. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 0,5 centymetra. Pierwszą częścią wykładamy spód oraz brzegi formy do pieczenia ( ja użyłam okrągłej formy do tart o średnicy 20 centymetrów), widelcem robimy kilka dziurek w cieście. Na ciasto dajemy schłodzone jabłka, które przykrywamy pozostałą częścią ciasta – tę część ciasta również lekko nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Warto wiedzieć robiąc kruche ciasto jabłkowe.

Ciasto z jabłkami
Kruche ciasto jabłkowe

Jeśli chodzi o wybór jabłek, ja osobiście używam tych, które w danym momencie mam w domu. Pamiętajmy, iż jeżeli użyjemy dość kwaśnych jabłek, to wtedy należy nieco zwiększyć ilość cukru użytą do ich podsmażenia.

Zamiast jabłek często w tym cieście używam wiśni bądź borówek. Jeśli sięgam po borówki lub wiśnie, to mieszam je najpierw z odrobiną mąki ziemniaczanej lub grysiku.

Lubisz jabłka? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kruche ciasto jabłkowe
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *