Sałatka pieczarkowa z szynką
||

Sałatka pieczarkowa

Grzyby w mojej kuchni używane są często. Najwięcej używam pieczarek, ale zdarza mi się także sięgać po grzyby leśne.

Pieczarki możemy kupić białe lub brązowe. W smaku nie różnią się od siebie za bardzo. Osobiście wolę te ciemne, nie wiem dlaczego 🙂

Z pieczarek gotuję zupy, smażę je z jajkami, używam do sosów, robię sałatki, zapiekam. Można z nich zrobić bardzo dużo smacznych potraw.

Wiem, iż są ciężko strawne, jak to grzyby. Trzeba zatem uważać z ich ilością i przy problemach z żołądkiem pewnie zredukować, a nawet i ograniczyć ich spożycie.

Z białych pieczarek przygotowałam bardzo prostą sałatkę. Dodałam do niej tylko kilka dodatkowych składników, a całość połączyłam z sosem na bazie majonezu.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę pieczarkową.

  • 4 jajka
  • 500 g pieczarek
  • 340 g kukurydzy (puszka)
  • 400 g szynki z kurczaka
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli (płaska)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 8 łyżek majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Sałatka z pieczarek z szynką
Sałatka pieczarkowa

Jak zrobić sałatkę pieczarkową.

Pieczarki oczyścić, pokroić i włożyć na patelnię. Dodać 1/2 łyżeczkę soli, po czym smażyć na małym ogniu tak długo, aż zmiękną – powinno to zająć około 10 minut. Kiedy pieczarki są już usmażone, odlać ewentualną wodę, która wyjdzie z nich w trakcie smażenia, a następnie grzyby wystudzić.

W misce wymieszać zimne pieczarki, kukurydzę, pokrojone w kostkę jajka oraz pokrojoną w kostkę szynkę z kurczaka. Dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, pieprz, majonez oraz śmietanę. Bardzo dokładnie wymieszać.

Sałatkę schłodzić w lodówce.

Sałatka z pieczarek
Sałatka pieczarkowa

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z pieczarek.

Pieczarki smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką. Wtedy jesteśmy pewni, iż nie przywrą i nie trzeba będzie do smażenia użyć tłuszczu. Pieczarki mają w sobie sporą ilość wody, która w trakcie smażenia się z nich uwalnia.

Szynkę pokroiłam w średniej wielkości kawałki. Pieczarki pokroiłam w plastry.

Lubisz pieczarki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane fetą.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *