Kremowy mus z mango
|

Mus z mango

Mango jest świetnym owocem. Nadaje się i do słodkich deserów ale fantastycznie łączy się też z mięsem czy sprawdza w formie sałatki.

Kupiłam ostatnio trzy sztuki mango i wszystkie trzy zostały przeze mnie i mojego lubego pochłonięte od ręki.

Przygotowałam kurczaka zapiekanego z mango, mus z mango oraz salsę. Wszystkie te potrawy były absolutnym hitem.

Na słodko powstał delikatny mus, który na zimno idealnie chłodzi podniebienie w tym upale jaki nadal mamy.

Mus jest bardzo lekki i ekstremalnie owocowy. Nie dodałam za dużo cukru nie jest zatem przesłodzony.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na mus z mango.

  • 425 g mango w syropie (mango plus syrop maja 425 g puszka)
  • 200 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 białka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sok z 1/2 limonki
Mango z kremówką
Mus z mango

Jak zrobić lekki mus z mango.

Z mango odlać syrop. Owoce zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych owoców dolać syrop z mango tak aby ilościowo owoce wraz z syropem miały 320 ml. Dodać także sok z limonki. Całość przelać przez gęste sitko.

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach syropu z mango. Odstawić na 5 minut. Po 5-u minutach podgrzać, wymieszać i dodać do zmiksowanego mango. Włożyć do lodówki na 15 minut albo d momentu aż masa zaczyna delikatnie gęstnieć.

Białka ubić na parze. Kiedy są już sztywne dodać brązowy cukier. Kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

W misce ubić kremówkę. Do kremówki małymi porcjami dodać wyjęte z lodówki puree z mango. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

Gotowy mus wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny.

Kremowy mus z mango
Deser

Warto wiedzieć robiąc deser z mango.

Zmiksowane mango koniecznie trzeba przelać przez sitko gdyż może się zdarzyć, iż owoce nie będą do końca zmiksowane i znajdziemy ich kawałki w deserze. A mus powinien być delikatny i kremowy.

Lubisz owoce? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Napój jabłkowo-pomarańczowy z imbirem.

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *