Chleb bez mąki
Chleb bez mąki to pomysł na oryginalny chleb, który przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy ze swojej diety wykluczyli jakąkolwiek mąkę. Podstawą tego prostego chleba są warzywa z puszki a konkretnie rzecz ujmując zielony groszek oraz biała fasola. Po odlaniu każdego z warzyw z zalewy, dodaję do nich jajka, mleko w proszku, sodę, proszek do pieczenia oraz sól, po czym całość miksuję. Do tak przygotowanej masy na chleb wsypuję pestki dyni, mieszam, wlewam do keksówki i piekę na złoty kolor.
Ten wilgotny chleb bez mąki podać można posmarowany masłem, ulubioną pastą kanapkową a także wykorzystać jako podstawę kanapek. Poniżej kilka propozycji na pasty, które smakują fantastycznie rozsmarowanie na tymże pieczywie.
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na chleb bez mąki i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chleb bez mąki.
- 240 g białej fasoli z puszki
- 150 g zielonego groszku z puszki
- 3 jajka „L”
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 40 g pestek dyni
- 40 g mleka w proszku

Jak zrobić chleb bez mąki.
Do miski wlać odlany z zalewy zielony groszek, odlaną z zalewy białą fasolę, jajka, proszek do pieczenia, mleko w proszku, sodę oczyszczoną oraz sól. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na jednolitą konsystencję, po czym do zmiksowanych składników wsypać pestki dyni i wymieszać. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać masę łyżką, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 35 minut. Po upieczeniu chleb wystudzić i kroić kiedy zimny.

Warto wiedzieć robiąc chleb bez mąki.
Chleb piekę w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 12 na 21 centymetra.
Pestki dyni zastąpić można siemieniem lnianym.
Lubisz domowe pieczywo? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Chlebek z cukinią i żółtym serem.

