Przepis na bułki pszenne z oliwkami

Bułki pszenne z oliwkami

Bułki pszenne z oliwkami zielonymi oraz czarnymi, to przepis na domowe pieczywo, które smakuje pysznie podane na śniadanie, na kolację oraz jako przekąska. Te bułki są super jako baza kanapek a jednocześnie podane same jako dodatek, na przykład do zup czy przystawek. Przygotowanie bułek pszennych z oliwkami zaczynamy od zaczynu, czyli połączenia letniej wody, drożdży, cukru a także kilku łyżek mąki, wymieszaniu całości i odstawieniu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i je również odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto formujemy w bułki, które również muszą wyrosnąć i kiedy gotowe lekko je nacinamy i pieczemy w wysokiej temperaturze. Upieczone i lekko wystudzone bułki są najsmaczniejsze kiedy świeże, czyli tego samego dnia, w którym je pieczemy. Ja uwielbiam te bułki posmarowane masłem lub ulubioną pastą kanapkową. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na bułki pszenne z oliwkami i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na bułki pszenne z oliwkami
Bułki pszenne z oliwkami

Składniki na bułki pszenne z oliwkami.

  • 500 g mąki pszennej chlebowej + odrobina do podsypania
  • 10 g soli
  • 7 g drożdży instant
  • 340 g letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 50 g zielonych oliwek
  • 50 g czarnych oliwek
Przepis na bułki pszenne z oliwkami
Bułki pszenne z oliwkami

Jak zrobić bułki pszenne z oliwkami.

Do miski miksera planetarnego wsypujemy drożdże instant, cukier kryształ, wlewamy letnią wodę i wsypujemy cztery łyżki mąki pszennej chlebowej. Mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, wlewamy oliwę z oliwek a także wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto przy pomocy nakładki hak, przez około 5-6 minut. Kolejno, dodajemy pokrojone na plasterki zielone oraz czarne oliwki i wyrabiamy jeszcze przez minutę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej – ciasto powinno dość sporo wyrosnąć.

Wyrośnięte ciasto wykładamy z miski na blat kuchenny, lekko podsypujemy mąką i wyrabiamy przez moment. Ciasto dzielimy na 8 części, po czym każdą z nich formujemy w kulkę. Kulki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Każdą z wyrośniętych bułek delikatnie nacinamy i kiedy gotowe wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 205 stopni Celsjusza na 22 minuty. Upieczone bułki pszenne po wyjęciu z piekarnika wykładamy na metalową kratkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Przepis na bułki pszenne z oliwkami
Bułki pszenne z oliwkami

Warto wiedzieć robiąc bułki pszenne z oliwkami.

Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową poza wodą, która powinna być letnia.

Aby bułki miały chrupiącą skórkę wystarczy do piekarnika, w którym pieczone są bułki, wstawić naczynie wypełnione wrzącą wodą. Naczynie wstawiamy na najniższą półkę piekarnika.

Lubisz dania z oliwkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sos puttanesca.

Przepis na bułki pszenne z oliwkami
Bułki pszenne z oliwkami
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bułki pszenne z oliwkami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *