Przepis na wypiek maślany
||

Bułeczki maślane

Wyjątkowo delikatne, puszyste i lekkie bułeczki maślane, które po upieczeniu mają miękką, maślaną skórkę z połykiem. Ten domowy wypiek jest doskonałym wyborem na śniadanie, obiad a także lunch. To maślane pieczywo sprawdza się jako dodatek do zup, zimnych przekąsek oraz dań serwowanych na ciepło. Pysznie komponuje się z dżemem, serem jak i z masłem. Tym maślanym wypiekiem zajadać można się zarówno na słodko jak i na słono. Ciasto drożdżowe, z którego powstają bułeczki jest elastyczne, głównie dzięki użyciu w nim sporej ilości masła, co sprawia, iż po upieczeniu bułki przez długi czas pozostają świeże i nie stają się zbyt szybko suche.

Przygotowanie bułek maślanych zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Jego podstawą jest mąka pszenna połączona z drożdżami, mlekiem, wodą, solą i cukrem. Składniki wyrabiam przez minutę, po czym dodaję miękkie masło i wyrabiam jeszcze przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia i kiedy gotowe dzielę je na 12 kulek, które układam na blaszce, odstawiam ponownie do wyrośnięcia a następnie piekę na złoty kolor. Gorące bułeczki po upieczeniu smaruję miękkim masłem, studzę i podaję. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na bułki maślane i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na maślany wypiek
Maślane bułeczki drożdżowe

Składniki na bułeczki maślane.

  • 500 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży instant
  • 1 i 1/4 łyżka cukru kryształu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 160 g letniego mleka
  • 160 g letniej wody
  • 1 łyżka masła do posmarowania bułeczek
Przepis na wypiek maślany
Drożdżowe bułki maślane

Jak zrobić bułeczki maślane.

Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną, dodać drożdże instant, cukier kryształ, sól, letnie mleko oraz letnią wodę. Wyrabiać przez 1-2 minuty, po czym dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny bądź do momentu, w którym podwoi ono swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, lekko odgazować i kiedy gotowe podzielić na 12 części. Z ciasta formować kulki, które układać jedna obok drugiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 25-30 minut. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 24-26 minut. Bułeczki wyjąć z piekarnika i od razu po wyjęciu posmarować miękkim masłem. Odstawić do wystygnięcia.

Przepis na wypiek maślany
Drożdżowe bułeczki maślane

Warto wiedzieć robiąc bułeczki maślane.

Bułki piekę w metalowej formie do pieczenia o wymiarach 22 na 28 centymetra.

Większy rozmiar bułek uzyskamy poprzez uformowanie z ciasta większych kulek. Takie bułki są super jako podstawa burgerów.

Lubisz wypieki drożdżowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki pszenne z oliwkami.

Przepis na wypiek maślany
Drożdżowe bułki maślane
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bułeczki maślane
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *