Zapiekanka naleśnikowa

Zapiekanka naleśnikowa

Zapiekanka naleśnikowa z kurczakiem i cukinią to danie, na które musicie się skusić. Zapiekanka jest dobrym sposobem na wykorzystanie mięsnych resztek z obiadu. Jeśli macie mięso z rosołu, którego nie zjedliście lub zostało Wam mięso po upieczeniu kurczaka, użyjcie go do przygotowania nadzienia do naleśników. Ja mam tak często, iż piekąc udka z kurczaka piekę większą porcję. Przez pierwsze dwa dni smakują świetnie ale w trzecim dniu potrafię się przejeść. W trzecim dniu warto zatem zrobić z nich “coś” innego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Zapiekanka naleśnikowa z kurczakiem
Zapiekanka naleśnikowa

Składniki na zapiekankę naleśnikową.

Naleśniki:

  • 300 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 18 dkg mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 1 jajko
  • olej słonecznikowy do smażenia

Nadzienie:

  • 15 dkg pieczonego kurczaka (może być także smażona pierś)
  • 50 dkg cukinii
  • 1 łyżka masła
  • 1 papryczka Jalapeno (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu

Sos serowy:

  • 15 dkg żółtego sera + 3 łyżki do posypania zapiekanki
  • 800 ml mleka
  • 4 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg masła
  • 1/2 łyżeczka soli

Jak zrobić zapiekankę naleśnikową.

Naleśniki: do miski wbić jajko, dodać sól oraz cukier. Ubijać kilka sekund po czym dodać mleko, wodę i przesianą mąkę. Ubijać do momentu, w którym masa jest jednolita i nie ma grudek. Ciasto odstawić na 20 minut.

Patelnię przesmarować olejem, rozgrzać. Kiedy gorąca zmniejszyć ogień na średni. Wlewać ciasto. Naleśniki smażyć na złoty kolor z obu stron.

Nadzienie: na patelnię włożyć masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną papryczkę. Smażyć 10 sekund. Kolejno dodać pokrojoną w kostkę cukinię, sól oraz pieprz. Smażyć 7-8 minut. Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i kontynuować smażenie przez 5 minut. Usmażone nadzienie wystudzić.

Sos serowy: do garnka włożyć masło i przesianą mąkę. Mieszać nieustannie do momentu, w którym mąka zaczyna łączyć się z masłem. W tym momencie bardzo małymi strużkami dodawać mleko Cały czas mieszać. Mieszając zagotować sos. Trzymać na ogniu minutę. Sos zdjąć z ognia, dodać sól oraz tarty na tarce ser żółty. Mieszać do momentu, w którym ser całkowicie się rozpuści.

Z całości sosu serowego odlać 200 ml, które połączyć z uprzednio przygotowanym nadzieniem. Na każdego naleśnika nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon po czym pokroić na cztery części.

Do żaroodpornego naczynia wlać część sosu serowego. Na sosie ułożyć naleśniki (pionowo), jeden obok drugiego. Zalać pozostałym sosem serowym i posypać tartym serem.

Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.

Smacznego!

Zapiekanka naleśnikowa z kurczakiem
Zapiekanka naleśnikowa

Warto wiedzieć robiąc zapiekankę naleśnikową.

Użyłam żaroodpornej formy do pieczenia o wymiarach 23 na 23 centymetry.

Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 24-ech centymetrów. Z podanych proporcji wyszło mi 6 sztuk naleśników.

Jeśli nie macie pieczonego mięsa z kurczaka usmażcie albo piersi z kurczaka albo ugotujcie udka.

Szukasz przepisów na dania z naleśników? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę naleśnikową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *