Przepis na ragu z wołowiną
||

Ragu z wołowiną

Ragu wołowe to aromatyczne, pełne smaku danie kuchni włoskiej. To danie mięsne jest proste do zrobienia i w łatwy sposób można w nim połączyć ze sobą wszystkie jego elementy. Bez dwóch zdań, zaraz obok risotto, ragu jest jednym w moich ulubionych dań włoskich. Podstawą ragu jest mielona bądź krojona wołowina, drobno-krojone warzywa, czerwone wino, bulion wołowy oraz sos pomidorowy. Poniższy przepis jest na ragu wołowe lecz jest to tylko jeden z wielu rodzajów ragu jakie można przygotować, ponieważ w daniu tym wykorzystać można także mięso kacze, kiełbasiane oraz całe mnóstwo różnorodnych warzyw.

Przygotowanie ragu zaczynamy od podsmażenia na oliwie oczyszczonego i pokrojonego na większe kawałki mięsa wołowego. Kolejno podsmażamy warzywa, dodajemy zioła, bulion, passatę pomidorową a także uprzednio podsmażone mięso. Dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je na talerzyk i rozdrabniamy widelcem, po czym wkładamy ponownie do garnka, doprawiamy do smaku i jeszcze przez moment razem dusimy. W trakcie duszenia smaki a także aromaty poszczególnych elementów dania połączą się w jedną całość, nadając ragu głębokiego, intensywnego i fantastycznego smaku. Wołowe ragu podajemy z makaronem tagliatelle, oprószone odrobiną sera parmezan i natką pietruszki. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na włoskie ragu z wołowiną i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na ragu z wołowiną
Ragu

Składniki na ragu z wołowiną.

  • 500 g wołowiny (np. udziec wołowy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g selera łodygowego
  • 150 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 80 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 450 ml bulionu wołowego
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • szczypta cukru

Dodatkowo (do podania):

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • woda do ugotowania makaronu
  • sól do osolenia wody na makaron
  • natka pietruszki
  • tarty ser parmezan
Przepis na ragu z wołowiną
Ragu

Jak zrobić ragu z wołowiną.

Do garnka wlewamy łyżkę oliwy, rozgrzewamy, po czym wkładamy pokrojone na kawałki mięso wołowe. Mięso obsmażamy z każdej ze stron do momentu, w którym jest lekko przypieczone – około minuta na stronę. Kolejno wyjmujemy je na talerzyk a do garnka wlewamy pozostałą łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, cebulę, selera, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na średniej wielkości ogniu przez 4-5 minut, po czym dodajemy bulion wołowy, passatę pomidorową, wino, koncentrat, cukier, zioła włoskie, wkładamy podsmażone mięso i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Kolejno, garnek przykrywamy pokrywką i kontynuujemy gotowanie do momentu, aż mięso jest miękkie – około 3 godziny. Miękkie mięso wyjmujemy na talerzyk, rozdrabniamy je widelcem i kiedy gotowe wkładamy ponownie do garnka, dodajemy sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut bądź do momentu, w którym uzyskamy w miarę gęsty sos.

Makaron tagliatelle gotujemy według instrukcji na jego opakowaniu, w wodzie osolonej małą łyżeczką soli. Ugotowany makaron wylewamy na durszlak, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na moment, aby ociekł z nadmiaru wody. Ragu podajemy wymieszane z makaronem, posypane tartym parmezanem i drobno-krojoną natką pietruszki.

Przepis na ragu z wołowiną
Ragu

Warto wiedzieć robiąc ragu z wołowiną.

Mięso kroję na kawałki o wielkości 3,5-4 centymetra. Mięso przesmażamy bez mieszania, czyli każdą ze stron trzymamy na ogniu przez około minutę ale w tym czasie mięsa nie mieszamy.

W momencie, w którym wyjmujemy mięso do rozdrobnienia wyjmijmy również gałązki tymianku. Gałązki tymianku po wyjęciu z garnka można wyrzucić.

Makaron tagliatelle gotuję według instrukcji na jego opakowaniu i jest to około 6 minut.

Lubisz dania z wołowiną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bulgogi czyli wołowinę po koreańsku.

Przepis na ragu z wołowiną
Ragu
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ragu z wołowiną
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *