Racuchy z jabłkiem

Racuchy z jabłkami

Racuchy to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Najlepsze robione były przez moją ciocię.

Ciasto było słodkawe ale jabłka, których używała miały delikatnie kwaskowaty posmak. Komponowały się fantastycznie zatem ze słodkością ciasta i dodatkowym cukrem pudrem, którym po upieczeniu ciocia zawsze posypywała placki.

Pamiętam też, iż racuchy które robiła były na proszku do pieczenia. Dla odmiany, moja mam z kolei używała zawsze do ciasta na racuchy drożdży.

Ja używam proszku do pieczenia głównie, natomiast czasami zdarza mi się przygotować ciasto na drożdżach.

Wybór należy zatem do Was 🙂

Jedno jest pewne. Sięgnijcie po dobre jabłka. Nie wybierajcie jabłek twardych, bez smaku. Najlepsze będą jabłka miękkie i lekko kwaskowate.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na racuchy.

  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej słonecznikowy do smażenia

Jak zrobić racuchy z jabłkiem.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub w bardzo cienkie plastry.

Do miski wbić jajko. Dodać mleko, sól, cukier kryształ, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ubić na jednolitą masę bez grudek. Na koniec dodać krojone lub cienko tarte jabłka. Wymieszać.

Na patelnię wlać olej. Kiedy gorący, nakładać łyżką placki. W zależności od tego jak duże placki chcemy uzyskać tyle ciasta nakładać. Wystarczą dwie pełne łyżki aby powstały nam średniej wielkości placuszki.

Placki smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placki posypać cukrem pudrem i cynamonem. Podawać na ciepło.

Racuchy z jabłkiem, cynamonem i cukrem pudrem
Racuchy z jabłkiem

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc racuchy.

Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem
Racuchy z jabłkiem

Oleju na patelni powinno nie być więcej jak na wysokość jednego centymetra. Placki w oleju nie powinny pływać a być jedynie do połowy zanurzone.

Sięgnijmy po miękkie jabłka. Będą się szybciej smażyć i nie będą chrupać w cieście, w przeciwieństwie do tych twardych.

Lubisz jabłka? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Napój jabłkowo-pomarańczowy z imbirem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *