Pulpety z wątróbki

Pulpety z mięsa mielonego i wątróbki

Pulpety najczęściej robione są tylko i wyłącznie z mięsa mielonego. A co gdyby do takiego mięsa dodać wątróbkę? Dodanie wątróbki sprawi, iż pulpety będą bardzo miękkie. A takie pulpety lubią wszyscy.

Pulpety zrobione przeze mnie powstały z połączenia mięsa mielonego z wątróbką i grysikiem. Nie dodałam do nich ani bułki ani mąki.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pulpety z mięsa mielonego i wątróbki
Pulpety z wątróbki

Składniki na pulpety.

  • 55 dkg wątróbki z kurczaka
  • 35 dkg mięsa mielonego
  • 15 dkg grysiku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 5 dkg masła

Marchewka z groszkiem:

  • 35 dkg marchewki
  • 30 dkg mrożonego groszku
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mąki
  • 100 ml śmietanki (30%)

Jak zrobić pulpety z wątróbki.

Wątróbkę zmiksować lub posiekać nożem. Włożyć do miski i dodać mięso mielone, jedną łyżeczkę soli, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, jajka, miękkie masło oraz grysik. Wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Do dużego garnka wlać wodę, wsypać jedną łyżeczkę soli i zagotować. Na gotującą się wodę wkładać pulpety. Pulpety formować za pomocą dwóch łyżek ( wkładać pulpety bezpośrednio na wodę). Całość zagotować, zmniejszyć ogień. Pulpety od wypłynięcia na powierzchnię wody gotować przez 10 minut. Ugotowane pulpety wykładać łyżką cedzakową na talerz.

Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i dodać wodę. Gotować przez 10 minut. Następnie dodać mrożony groszek oraz masło po czym kontynuować gotowanie na małym ogniu przez 15 minut.

Mąkę wymieszać ze śmietanką i solą. Zalać gotujące się warzywa. Gotować przez kolejne 5 minut.

Pulpety podawać z gorącym sosem warzywnym.

Pulpety z mięsa mielonego i wątróbki
Pulpety z wątróbki

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pulpety z wątróbki.

Masa na pulpety jest dość “luźna” dlatego konieczne jest użycie dwóch łyżek do zupy aby włożyć masę na wodę.

Nie wkładajcie całej porcji masy mięsnej na wodę jednocześnie. Podzielcie ją na dwie lub trzy części. Pulpety w wodzie powinny się swobodnie gotować.

Pulpetów nie wolno też zbyt długo gotować w przeciwnym razie zaczną się rozpadać. Po kilku minutach gotowania warto sprawdzić na jednym pulpecie czy jest ugotowany czy potrzebuje jeszcze czasu.

Lubisz dania z wątróbką? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pierś kurczaka faszerowaną wątróbką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *