Placuszki ziemniaczane z zielonymi szparagami
|||

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Placuszki najczęściej robię albo z mąki albo z surowych warzyw. Moje ulubione surowe warzywa, z których lubię robić placuszki to ziemniaki, marchew, cukinia, kalafior a także kukurydza. Tym razem zrobiłam trochę inne placki. Ich podstawą są gotowane ziemniaki, do których dodałam surowe szparagi zielone, mąkę i ser Parmezan. Placki wyszły puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Składniki na placuszki ziemniaczane.

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g zielonych szparagów
  • 1 i 1/3 łyżeczka soli (płaska)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartego sera parmezan
  • 150 g mąki pszennej
  • dodatkowo: odrobina oleju do smażenia

Jak zrobić placuszki ze szparagami.

Ugotowane, nadal lekko ciepłe ziemniaki włożyć do wysokiego naczynia. Dodać mleko, jajka, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ser Parmezan. Zmiksować na masę o jednolitej konsystencji. Do płynnej masy dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz pokrojone na drobne kawałki szparagi. Wymieszać.

Patelnię nieprzywierającą lekko przesmarować olejem. Kiedy dobrze nagrzana, zmniejszyć ogień na średni. Łyżką wkładać na patelnię małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Warto wiedzieć robiąc placuszki ziemniaczane.

Szparagi nagiąć. Punkt, w którym pękną oddzieli miękką część szparagi od tej łykowatej. Do placuszków używamy tylko tę miękką część szparagi.

Placuszki smażyłam na patelni nieprzywierającej, którą za każdym razem przed nałożeniem nowych placków lekko smarowałam olejem. Nie smażyłam placków na głębokim tłuszczu.

Lubisz placuszki z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placuszki z kalafiora.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *