Placuszki z suszonymi pomidorami i serem

Wytrawne placki z suszonymi pomidorami

Najczęściej kiedy robię placki są to zazwyczaj racuchy i głównie w wersji na słodko.

Tym razem postawiłam na placki “wytrawne” czyli bez cukru a za to z dużą ilością suszonych pomidorów, sera żółtego i natki pietruszki.

Narobiłam tych placków dość sporo i przyznam, iż pomimo tego, że dałam kilka sąsiadce oraz rodzinie nadal mieliśmy jedzenia na dwa dni.

W pierwszy dzień zajadałam się samymi plackami, bez żadnego dodatku. W drugi dzień podałam je na obiad jako dodatek do pieczonych udek kurczaka. Do tego sałatka. Wyszło nieźle.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na placki.

  • 8 dużych połówek pomidorów suszonych w zalewie oliwnej
  • 3 łyżki świeżo krojonej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek tartego sera Cheddar
  • 1/2 łyżeczka soli

Jak zrobić placki z suszonymi pomidorami.

Do plastikowego garnka wlać mleko, dodać sok z cytryny i odstawić na 20 minut.

Po 20-u minutach do mleka dodać mąkę, roztopione masło, jajko, sodę oraz sól. Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki tak aby nie było w cieście grudek. Najlepiej będzie zrobić to mikserem bądź ręcznym ubijakiem.

Do gładkiego ciasta dodać drobno krojone pomidory suszone, ser utarty na tarce o dużych oczkach oraz krojoną natkę pietruszki. Wymieszać i odstawić na 30 minut.

Po 30-u minutach można zacząć smażyć placki.

Na ogień wstawić patelnię nieprzywierającą. Rozgrzać ją a kiedy gorąca, łyżką wykładać placki. Placki smażyć na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor.

Gotowe placki podawać same lub jako dodatek do dań obiadowych.

placki na słono
Placuszki z suszonymi pomidorami i serem

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc placki wytrawne.

placki z pietruszką
Placuszki z suszonymi pomidorami i serem

Ser Cheddar zastąpić możecie serem Emmental, Gouda czy Edam.

Placki smażyłam bez tłuszczu na patelni nieprzywierającej. Do ciasta dodałam odrobinę masła, które pozwoliło placuszkom po usmażeniu nabrać złoto-brązowego koloru.

Wielkość placków zależy od Was. Te, które smażyłam były dość cienkie i średniej wielkości.

Lubisz ser żółty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z rukolą, serem i suszonymi pomidorami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *